Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

30MHz vond niet op tijd koper om faillissement te voorkomen

Tholen - Er is, zoals al voorzichtig verwacht werd daags na het faillissement, een doorstart gerealiseerd voor het sensor- en databedrijf 30MHz. 30MHz wordt als merk met de bestaande service doorgezet binnen de Sobolt Groep.

In een eerste faillissementsverslag geeft de curator meer inzicht in de oorzaak van het faillissement. Direct na het faillissement werd er online en offline vanuit de markt over gespeculeerd. De curator schrijft nu, op basis van een verklaring van de bestuurder, dat bij 30MHz de omzet achterbleef bij de kosten. Het verslag geeft duidelijkheid over hoe het tot een faillissement kon komen.

Reorganisatie
30MHz werd in 2014 opgericht en besloot zich gaandeweg alleen nog op de tuinbouw te richten. Het Amsterdamse bedrijf verkoopt sensoren en andere meetapparatuur en biedt abonnementen aan waarmee telers gebruik kunnen maken van het digitale platform van 30MHz. 

In 2021, middenin corona, besloot het bedrijf tot een reorganisatie. Het bedrijf hoopte haar omzet te vergroten door zich te focussen op een toename van het aantal abonnees in Nederland en het aanboren van buitenlandse markten zoals Mexico en Marokko. 

Focus op buitenland
Het uitrollen van het product van 30MHz in het buitenland ging echter een stuk trager dan verwacht, onder andere vanwege taal- en cultuurbarrières. Teneinde het abonneebestand in Nederland te
vergroten, is 30MHz samenwerkingen aangegaan met consultants in de agrarische sector. Het aantal nieuwe abonnees dat uit die samenwerking voortvloeide, was echter minder dan verwacht.

Op zoek naar extra geld
Dit alles maakte dat 30MHz meer tijd en daarmee aanvullende financiering nodig had om de noodzakelijke toename in de omzet te kunnen realiseren. In de jaren 2020, 2021 en 2022 werd telkens een  verlies geleden van meer dan 1,5 miljoen euro. De omzet varieerde in die jaren tussen de 5,5 ton en 1 miljoen euro. 

Op zoek naar extra geld probeerde 30MHz bestaande aandeelhouders (het bedrijf heeft er veel, waarbij de grootste 16,4% van de aandelen had op het moment van het faillissement) ertoe te bewegen extra financiering ter beschikking te stellen. Ook werd gezocht naar nieuwe investeerders. Het bedrijf slaagde daar niet in. 

Koper niet op tijd gevonden
Medio september besloot het Amsterdamse bedrijf vervolgens op zoek te gaan naar een koper van de aandelen in 30MHz. Hiervoor zijn verschillende adviseurs aangetrokken en men is, zo schrijft de curator, 'voortvarend aan de slag gegaan.' Uiteindelijk is 30MHz echter ingehaald door de tijd, schrijft diezelfde curator. Gedurende het verkoopproces heeft een schuldeiser executoriaal beslag gelegd op haar bankrekeningen waardoor 30MHz zich genoodzaakt zag eigen aangifte te doen van faillissement.

Meerdere bieders
Op 2 januari 2023 werd faillissement uitgesproken. Op dat moment waren er nog 21 mensen in dienst. Op 1 februari werd met Sobolt Groep akkoord bereikt over een doorstart van 30MHz. Daags na het faillissement meldden zich 'diverse partijen' met interesse voor een doorstart. De top-3 bieders mocht in gesprek met de bestuurders en het personeel van 30MHz en nader onderzoek doen naar de activa. Alle drie de partijen deden een bod, maar slechts één bieding was 'geheel onvoorwaardelijk', schrijft de curator. Met die partij werd door onderhandeld. 

Besloten werd om gedurende het biedingsproces, dat drie weken duurde, 30MHz in afgeslankte vorm voort te zetten, om een eventuele doorstart mogelijk te kunnen maken. Het digitale platform waarop abonnees aangesloten zijn, bleef operationeel en functioneel. Een aantal essentiële leveranciers die hierbij hebben geholpen, worden in hun gemaakte kosten gecompenseerd.

Personeel
De voorraden van 30MHz en zogenaamd onderhanden werk zijn aan de doorstarter overgedragen. Met onderhanden werk bedoelt de curator door klanten bestelde, maar nog niet gefactureerde en uitgeleverde hardware en de lopende abonnementen die op jaarbasis zouden worden gefactureerd. Deze facturatie, die normaliter in januari plaatsvindt, is aangehouden omdat onduidelijk was of 30MHz in staat zou zijn om de dienstverlening te continueren. De abonnementen kunnen uitsluitend worden gefactureerd indien de dienstverlening door 30MHz het gehele jaar 2023 zal worden voortgezet. 

Met de doorstarter is ook overeengekomen dat hij minimaal de helft van de werknemers van 30MHz een nieuwe arbeidsovereenkomst op basis van marktconforme voorwaarden zal aanbieden. 

Er hebben zich 33 concurrente crediteuren bij de curator gemeld, goed voor een bedrag van ruim 8,8 ton, zo staat in het eerste faillissementsverslag. Ook de belastingdienst diende een vordering in, een preferente vordering van ruim 286 duizend euro. 

Het faillissement is geregistreerd onder kenmerk: 13.ams.23.1.F.1300.1.23. Als curator is mr A.C.A.D. Bakker van Resor House uit Amsterdam aangesteld.