Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste telersorganisatie voor verse kruiden opgericht in Italië

De teelt van aromatische kruiden is altijd belangrijk geweest in het Middellandse Zeegebied. Nu hebben Ligurië (Albenga) en Cilento (Paestum), twee regio’s in Italië, elkaar gevonden om samen een uniek aromatisch boeket te creëren, waaruit de telersorganisatie AromaDomus is ontstaan.

"Liefde voor het land, passie voor het leven en een neus voor lekker eten: zo kunnen we samenvatten wat we doen", zegt Raffaele Palma, voorzitter van de telersorganisatie. "Onze passie weerspiegelt zich in de kwaliteit van onze producten: we telen ze in de kas en in de vollegrond, vol toewijding om hun unieke kenmerken te accentueren en een perfecte harmonie tussen natuur en smaak te creëren. De tuinbouwculturen van de twee streken en de jarenlange ervaring van de leden stellen ons in staat om kruiden te telen met aandacht voor gezondheid, productiviteit en duurzaamheid. De beslissing om een nieuwe teeltlocatie in Albenga op te zetten, is ingegeven om te diversifiëren en zo de risico's als gevolg van de klimaatverandering – met steeds onvoorspelbaardere weersomstandigheden –, te minimaliseren."

Dankzij een innovatief beheersysteem wordt de traceerbaarheid van het product gegarandeerd. Er is een strikte controle vanaf het zaaien van het gewas en in alle volgende fasen, van het verplanten tot de oogst, verpakking en levering aan de klant.

Basilicum, peterselie, munt, salie, rozemarijn, laurier, tijm, bieslook, dille, venkel en marjolein zijn slechts enkele van de aromatische kruiden die door de telersorganisatie worden geteeld en voorgesneden op de markt worden gebracht. "We zijn altijd op zoek naar de beste rassen en we selecteren en testen daartoe ook hybriden uit in samenwerking met enkele universiteiten", legt Palma uit. "En dat is nog niet alles: met een zorgvuldig beheer van alle fasen van de productiecyclus kunnen we onze klanten altijd verse producten garanderen, geleverd op bestemming binnen 24 uur na de oogst. Er zijn zes verpakkingslijnen, waardoor we onze aromatische kruiden kunnen aanbieden in trays en zakjes van verschillende gewichten."

Vandaag de dag beschikt de telersorganisatie over ongeveer 100 hectare in drie verschillende streken van Italië, gewijd aan de teelt van aromatische kruiden voor verse consumptie. "Dit alles stelt ons in staat om jaarrond consequent kwaliteitsproducten te leveren en om de toeleveringsketen effectief te controleren, aangezien deze volledig door ons wordt beheerd."

"We gebruiken alleen eerste selectie GMO-vrije zaden, gecertificeerde turf en duurzame teeltmethodes met een lage impact op het milieu. De oogst wordt alleen met de hand uitgevoerd en na een korte opslag in koelkamers met temperaturen aangepast aan elk gewas, volgt een zorgvuldige en strenge selectie tijdens de verpakkingsfase. Alleen gekwalificeerd en specifiek opgeleid personeel volgt de verschillende productiefasen tot in detail op: traceerbaarheid is de rode draad in elke verwerkingsfase, aangezien een korte toeleveringsketen synoniem is met een gezond en kwaliteitsvol product."

AromaDomus besteedt veel aandacht aan het thema van ecologische duurzaamheid. "Onze milieuvriendelijke aanpak begint al in de teelt. In de kas gebruiken we bijvoorbeeld een druppelirrigatiesysteem dat het waterverbruik vermindert. We kiezen ook voor hernieuwbare energiebronnen, het hergebruik van onbewerkte verpakkingen en vooral het recyclen van 100% van ons afval. Alle plastic verpakkingsmaterialen zijn 100% recyclebaar en grotendeels al gerecycled, om onze ecologische voetafdruk klein te houden tot het einde van het productieproces", besluit Raffaele Palma.

AromaDomus exposeert voor het eerst op de Fruit Logistica: hal 4.2, stand A-30.

Voor meer informatie:
AromaDomus OP S.C.A.R.L.
SS18, Via degli Artigiani n.3 - 84091 Battipaglia (SA)
Via del Cristo - 17031 Albenga (SV)
Italië
Tel: +39 (0)182 638263
[email protected]
www.aromadomus.it

Publicatiedatum: