Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mogelijk tot half maart tekort bladgroenten en kool uit Spanje

Door de plotselinge temperatuurdaling in Spanje, ingezet in de derde week van januari, is de oogst van kolen en bladgroenten aanzienlijk vertraagd en bijna tot stilstand gekomen in de belangrijkste teeltgebieden zoals de regio Murcia, het noorden van Almería en het zuiden van Alicante. 

"Door het ongebruikelijk warme weer in de maanden november en december liep de teelt voor op schema. Maar nu heeft de komst van de kou de ontwikkeling van onder andere broccoli, bloemkool, spitskool en selderij en van bladgroenten zoals sla, spinazie of andijvie vertraagd", zegt Felipe López, commercieel directeur van Gregal, een coöperatie uit Murcia.

"Er is ook vorst geweest die een deel van de teelt heeft beschadigd. Artisjok heeft daar nog het meest onder geleden. Maar het echte probleem is de vertraging van de oogst", voegt hij eraan toe.

"Hoewel de vraag niet erg groot is, is de aanvoer al een week merkbaar lager en kunnen we niet aan alle bestellingen voldoen. De kou heeft de supermarktketens ook gedwongen zich aan te passen aan de omstandigheden en de maat- en gewichtsspecificaties van de groenten te wijzigen, want die vallen nu lager uit", vertelt Felipe.

Nu de vraag groter is dan het aanbod, zijn de prijzen gestegen en zullen ze naar verwachting de stijgende lijn de komende weken voortzetten. "We doen wat in onze macht ligt om te kunnen leveren, maar met temperaturen van 0ºC 's nachts en 8-9ºC overdag is dat lastig. Ik verwacht dat het tekort aan kool en bladgroenten in de Europese schappen tot begin of zelfs midden maart kan duren, aangezien het noorden van Almería, Murcia en het zuiden van Alicante veruit de belangrijkste teeltgebieden zijn in de wintermaanden."

Voor meer informatie:
Felipe López
Gregal 
Carril Los Pérez, S/N
30700 Torre Pacheco (Murcia) - Spanje
Tel: +34 968 58 55 56 
[email protected] 
www.gregal.com