Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De strijd tegen meeldauw in aardbeien

Tholen - "In de strijd tegen meeldauw (witziekte) is de kracht van UV-C licht de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden", vertelt Leon Verkoelen van Bogaerts Greenhouse Logistics. "Vijf jaar onderzoek, geleid door het Proefcentrum Hoogstraten (PCH) heeft geresulteerd in een uitgekristalliseerde behandelmethode met UV-C licht." Met de Qii Drive Shift UV-C is er door Bogaerts een autonoom rijdende machine voor deze UV-C behandeling ontwikkeld. "De autonome verplaatsing gaat heel simpel. De machine verplaatst zichzelf zijdelings zodat geen rare of ingewikkelde bewegingen gemaakt hoeven worden", laat Leon zien. 

"In het verleden, konden tuinders zich uitsluitend beroepen op preventief en curatief spuiten van de gewassen, gedurende de hele teeltperiode dus", vervolgt Leon. "41% van de residuen gevonden op aardbeien is afkomstig van spuitmiddelen om meeldauw te voorkomen."

Het voordeel van de UV-C behandeling is dat het een residuvrije, biologische oplossing tegen meeldauw biedt. "Het nadeel is dat je het niet kunt toepassen als je personeel in de kas aan het werk is en als er daglicht is", vertelt Leon. "De Qii-drive Shift UV-C is speciaal ontwikkeld om autonoom door de kas te gaan zodat de behandeling toch mogelijk is. Per nacht kun je ca. 2 hectare behandelen." Voor een kas van ca 4 ha is dan één machine voldoende. "De tijd en accu capaciteit is de beperkende factor."

Bogaerts neemt geen risico hierin. De lampen zijn van het type afkomstig uit het PCH onderzoek. "Planten die te veel licht krijgen raken beschadigd. De machine is hier tegen beveiligd en wordt ingesteld om plantschade te voorkomen."

De Qii-drive shift UV-C heeft Bogaerts ontwikkeld in samenwerking met het Belgische proefcentrum in Hoogstraten en draait al meer dan een jaar in een kas van een Belgische teler. De eerste machines zijn inmiddels uitgeleverd en wekelijks komen nieuwe aanvragen binnen. Vanwege de biologische bestrijding is er ook subsidie mogelijk voor de Qii-drive Shift UV-C.

De machine is in elke kas met een buis-rail systeem eenvoudig te installeren, vertelt Leon. Volgens hem is de machine uniek omdat er de techniek van een ervaren machinebouwer achter zit. Bogaerts heeft jarenlang ervaring in de ontwikkeling van zelf rijdende voertuigen voor de glastuinbouw en is hierin marktleider. De machines hebben hun waarde bewezen in diverse toepassingen. Daardoor kunnen we ook een hoge betrouwbaarheid en nodige veiligheid garanderen. We weten waarmee de machine uit te rusten, knipperlichten, stop-bumpers, geluidsignalen, sensoren, en safety-scanner. Autonoom, effectief, veilig en betrouwbaar,” besluit Leon.

De Qii-drive Shift UV-C gaat mee naar Berlijn en is op de Fruit Logistica te bezichtigen in hal 3.1 stand B-61 

Voor meer informatie:
Bogaerts greenhouse logistics
Tel.: +32 (0)3 314 1801
[email protected] 
www.BogaertsGL.com