Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bruno Vuerinckx, BelOrta:

"Door een goed seizoen hebben meer tomatentelers besloten zich te richten op komkommer"

Tholen - Waar de tendens van vele vruchtgroenten in België negatief is, lijkt de komkommermarkt zich hieraan te onttrekken. "We zijn sinds vorige week gestart met de verkoop van de traditionele teelt en we zien al een zeer goede vraag ontstaan. Het betekent dat we op dit moment op een mooi prijsniveau zitten van rond de 80 cent, maar dit zal in de komende weken langzaam dalen als het aanbod toeneemt", vertelt Bruno Vuerinckx van BelOrta.

Toch heeft BelOrta ook niet het hele jaar door komkommers gehad. "Door de welbekende energiekosten hebben we deze winter geen belichte teelt gehad. Toch hebben twee van onze telers begin januari geplant en deze zijn nu in productie gegaan. Het is de reden dat we nu aanbod hebben met 6 hectare productie. Dat zal zo blijven tot het areaal in week 7 of 8 weer gaat stijgen. Er zijn namelijk een aantal bedrijven die gekozen hebben voor energie-armere teelt, zoals serre-bloemkooltjes, maar in februari zal een deel wel weer op gaan planten."

Over de vraag hoeft niet geklaagd te worden, zo legt Bruno uit. "De vraag is goed. Ik hoor berichten dat er uit Spanje minder aanvoer is door het koudere weer van de laatste weken. Het betekent dat er veel ruimte is voor de BelOrta-komkommers op de markt. Bovendien werken we dus met mooie prijzen voor de tijd van het jaar."

"De winnaar onder de vruchtgroenten als we kijken naar prijsvorming." Zo beschrijft Bruno de komkommer, kijkend naar het afgelopen seizoen. "Het goede weer van de zomer heeft ervoor gezorgd dat deze gezonde snack veel geconsumeerd werd. Bovendien zien we sowieso een stijging van het komkommerverbruik doordat het, zeker onder jongeren, een populaire snack is. Zo lag de consumptie in 2019 gemiddeld op iets meer dan één kilo (1,02 kg) per persoon, terwijl dat in 2022 op 1,32 kg lag, ofwel bijna 1 komkommer extra op jaarbasis. En als de vraag goed is, zijn de prijzen dat ook voor onze telers. Dat is in deze tijden altijd heel mooi meegenomen."

Oerkomkommers
Het zorgt ervoor, zo stelt Bruno, dat het areaal van de komkommers bij BelOrta weer is uitgebreid in 2023. "Na een superjaar wordt er altijd gekeken naar de prijsvorming en besluiten meer telers te willen profiteren van de mooie prijzen. Gecombineerd met de virusdruk in de tomatenteelt hebben vele tomatenbedrijven daarom besloten ook komkommers te gaan zetten dit seizoen."

Naast de traditionele komkommers biedt de veiling ook specialiteiten als mini-komkommers en oerkomkommers aan. "De oerkomkommer was vorig jaar echter niet zo'n groot succes. Daar is niet zo goed op gereageerd door de handel, maar de traditionele komkommers waren ook zeer prijzig, waardoor de oerkomkommer een beetje het kind van de rekening werd. De minikomkommers zijn daarentegen wel een groter succes. Door de toenemende populariteit van gebruiksgemak wordt hier toch sneller naar gegrepen en dat merken we."

Voor meer informatie:
Bruno Vuerinckx
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32 (0)15 55 11 11
[email protected]     
www.belorta.be