Future Crops failliet verklaard

Tholen - Op 24 januari is faillissement uitgesproken over Future Crops Coöperatief U.A. Het Israëlisch-Nederlandse vertical farmingsbedrijf is gevestigd op het industrieterrein ABC Westland in Poeldijk.

De vertical farmsector heeft het moeilijk. Meerdere vertical farmbedrijven kondigden al aan te stoppen of hun activiteiten af te schalen vanwege energieproblematiek. Ook Future Crops schroefde de productie in het laatste kwartaal van 2022 terug vanwege energiekosten.

Of energie uiteindelijk ook de oorzaak is achter het faillissement van Future Crops, is nog niet duidelijk. Zowel bij de curator als bij Future Crops is om reactie gevraagd donderdagochtend.

85 ton sla en kruiden per jaar
Na enkele jaren waarin het bedrijf vooral achter de schermen opereerde, was het bedrijf de laatste tijd meer in de openbaarheid. Onder meer kindertvprogramma Het Klokhuis kwam binnenkijken. 

Op negen lagen, goed voor 2500 vierkante meter, werden sinds 2018 commercieel kruiden en sla geteeld, waaronder basilicum, koriander, peterselie, babysla en dille. Jaarlijks 85 ton. Opvallend is dat de telers dat bodemgebonden doen.

Er is ruimte in Poeldijk om te groeien tot 8000 vierkante meter. Future Crops heeft ook een eigen testlaboratorium. 

De producten uit de meerlagenteelt zijn onder meer bij supermarktketen Albert Heijn te vinden. Albert Heijn verkoopt vier kruidenrassen van Future Crops onder white label.

Investeerders
Future Crops werd opgericht in 2016 opgericht, in samenwerking met het Israeli Agricultural Research Organisation (ARO) en A&F Ventures, een beleggingsmaatschappij die door de familie Lerman wordt geleid, een grote speler in de Amerikaanse staalindustrie. Het bedrijf kreeg $30 miljoen in de eerste investeringsronde. Begin 2022 werd een tweede investeringsronde aangekondigd, onder leiding van Tencent. 

Naast groeiambitie met een eigen vertical farm maakte Future Crops ook werk van wat vorig jaar als Agro as a Service werd aangekondigd. "Wij hebben het systeem, de kennis en de knowhow om op grote schaal uitmuntendheid te leveren. We werven momenteel fondsen om meer bedrijven internationaal uit te rollen en hebben een aantal MOU's ondertekend." Future Crops keek naar het bouwen van een nieuwe vertical farm buiten Nederland. 

Het faillissement is geregistreerd onder kenmerk: 09.dha.23.23.F.1300.1.23. Als curator is mr J.J. Wittekamp uit Den Haag aangesteld.

Donderdagochtend is om reactie gevraagd bij de curator en Future Crops zelf. Die werd op moment van publiceren nog niet ontvangen.

Voor meer informatie:
Future Crops
info@future-crops.com 
www.future-crops.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.