Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Richtlijnen voor telers van aardbeiras Malling Centenary gepubliceerd

Malling Fruits heeft telersrichtlijnen uitgebracht voor Malling Centenary, zijn meest succesvolle ras dat sterk in opkomst is als junidragerras in de aardbeiensector.

Geteeld door de East Malling Strawberry Breeding Club (EMSBC) en uitgebracht in 2013 ter herdenking aan 100 jaar onderzoek op de NIAB East Malling site, verving Malling Centenary de vorige standaard Elsanta, met kwalitatief goede vruchten, een verhoogde percentage klasse 1 percentage en lagere plukkosten.

De richtlijnen zijn ontwikkeld om telers te helpen het opbrengstpotentieel van het ras te maximaliseren en zijn oorspronkelijk door Delphy uitgevaardigd op basis van informatie afkomstig van de teeltproeven van EMSBC.

Alin Borleanu, technisch medewerker van Malling Fruits, legt uit dat de richtlijnen zijn bijgewerkt met behulp van informatie van zowel het post-breeding ontwikkelingsprogramma van Malling Fruits als van commerciële telers die bereid waren hun eigen ervaringen te delen. "We zijn alle telers die een bijdrage hebben geleverd bijzonder dankbaar. Deze openheid zal het ras helpen om in de hele sector te slagen. De richtlijnen omvatten enkele van de belangrijkste uitdagingen die telers moeten overwinnen als Malling Centenary het beter wil doen dan Elsanta en andere junidragerrassen. Ze bieden ook richtlijnen voor een optimale plantopbouw, teeltbeheer, koelbehoeften, voeding en gewasbescherming."

Een glasteler met eenn hightech aardbeienteeltbedrijf in Lincolnshire herinnert de telers eraan het ras niet te snel tot vruchtzetting te dwingen. "Richt u bij in december geplante gewassen op een langzame maar gestage vroege groei en mik op een gemiddelde temperatuur van 10°C. Doe bij zomergewassen al het mogelijke om de plant in de eerste drie weken na het planten te ontlasten. Deze aanpak kan de start van de oogst vertragen, maar heeft later in de levensduur van het gewas een heel positief effect op de opbrengst en de kwaliteit."

In het verleden volgden telers die nieuwe rassen invoerden de "blauwdruk" die was ontwikkeld voor de rassen die werden vervangen. Meestal vereiste een nieuw ras echter zijn eigen unieke vorm van teeltbeheer, waardoor telers niet het maximale voordeel konden behalen. Een nieuw cultuurtestsysteem dat EMSBC voor al zijn meest veelbelovende selecties heeft opgezet, omzeilt dit probleem en zorgt ervoor dat telers over de allerbeste informatie beschikken om de opbrengst en kwaliteit te maximaliseren.

Zowel de richtlijnen voor telers als uitgebreide informatie over alle nieuwe rassen van het EMSBC zijn te vinden op www.mallingfruits.com 

Voor meer informatie: 
Malling Fruits
[email protected] 
www.mallingfruits.com 

Publicatiedatum: