Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe dispenser nuttige insecten garandeert beestjes ‘zachte landing’

Tholen - Een vraag van een Canadese aardbeienteler ligt ten grondslag aan de ontwikkeling van een nieuwe, onlangs voor het grote publiek geïntroduceerde automatische dispenser voor nuttige insecten. Op de Aardbeiendag was de Entomatic te zien. Entomatic is ontwikkeld door Biobest en Hortiworld en exclusief verkrijgbaar bij Biobest.

Een van de belangrijke punten bij het uitzetten van nuttige insecten in de kas is dat ze snel aan het werk kunnen gaan. Nu wilde het nog weleens voorkomen dat de insecten dusdanig schrokken van hun introductie in de kas dat ze even moesten bijkomen, bijvoorbeeld van een ‘harde landing’ op het gewas.


Hanne Steel van Biobest en Rembrandt van Meegen (Hortiworld) bij de Entomatic™

Vertraagde landing
Bij de ontwikkeling van de Entomatic is heel bewust voor een systeem gekozen waarmee een zachte landing gegarandeerd is voor mijten, poppen, eitjes en larven. “Je moet het zien als een landing met een parachute”, legt Rembrandt van Meegen van producent HortiWorld beeldend uit. “En niet zoals mensen hoofdpijn kunnen krijgen na een harde landing, bijvoorbeeld uit de glijbaan.”


Dit onderdeel vertraagt de luchtstroom

Door de luchtstroom te vertragen, landen er meer mijten op de bladeren. Dat is de plek waar ze nodig zijn en niet op de grond. “In het reservoir kunnen verschillende producten worden meegenomen. Bij voormenging zorgt een roersysteem voor een continue en homogene toevoer naar de verdeelpunten.”   

Gelijkmatige verdeling
"Entomatic is ontworpen en ontwikkeld om een zeer gelijkmatige, nauwkeurige en homogene verdeling van mijtproducten te verkrijgen”, legt Hanne Steel, Biobest product portfolio manager Beneficials, uit. "Handmatige verdeling van nuttige insecten is arbeidsintensief en daardoor tijdrovend en duur. Om biologische bestrijdingsstrategieën en de effectiviteit ervan te optimaliseren, is het belangrijk dat de nuttige insecten gelijkmatig over het gewas worden verspreid."

Modulair
De automatisch dispenser maakt gebruik van een modulair systeem. Bij de Nederlandse teler rijdt de Entomatic op buisrails, maar het is ook mogelijk de Entomatic achter de tractor of ander soort transportmiddel te laten rijden. "De machine is een eenvoudig modulair systeem en kan aangepast worden aan bijna alle kasgewassen en teeltsystemen zoals zachtfruit, bladgewassen en sierteelt," zegt Rembrandt. "De configuratie gaat gemakkelijk en ook het gebruik is intuïtief. Daar hebben we het systeem op ontworpen.” 

Eerste gebruikers
Naast de Nederlandse aardbeienteler werkt ook een Nederlandse gerberateler met de Entomatic. Het is zowel mogelijk om stang met verdeelpunten onder de goten van het gewas langs te laten gaan, zoals in aardbei, als bovenlangs, in het geval van staande goten. De machine kan tussen de twee en zestien verdeelpunten per unit hebben. Afhankelijk van het aantal doseerpunten en de lengte van de rijen heeft het een doseercapaciteit tot 1,5 ha per uur. Naast de eerste Nederlandse gebruikers gaat ook de Canadese teler, die zich in 2020 bij Hortiworld meldde met de vraag voor een automatische dispenser, de Entomatic dit voorjaar in gebruik nemen.

Hortiworld, een bedrijf van Rembrandt en Peter Oosterink, is ook bekend van de Bio Bull, gewasversnippermachines die veel gebruikt worden tijdens de teeltwisseling.

Voor meer informatie:
Hanne Steel
Biobest Group
hanne.steel@biobestgroup.com 
info@biobestgroup.com 
www.biobestgroup.com 

 

Rembrandt van Meegen
Hortiworld
info@hortiworld.eu 
www.hortiworld.eu 
www.bio-bull.com