Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duijvestijn Tomaten verdubbelt biodiversiteitsstrook naast kassen

Duijvestijn Tomaten heeft de biodiversiteitsstrook naast haar kassen verdubbeld zodat ze nog meer data kunnen verzamelen. Doel van de pilot is om te kijken hoe de telers kunnen zorgen voor meer biodiversiteit in en om de kassen, zonder dat de plantgezondheid van de teelt in de kas in gevaar komt. Het gaat om een pilot samen met de WUR, Greenport West-Holland, de provincie Zuid-Holland en drie collegatelers. De pilot loopt tot en met het najaar van 2027. 

Het vergroten van meer biodiversiteit, kan tot gevolg  hebben dat er ook meer (plaag)insecten in de kas verschijnen. In de kas werken telers met nuttige insecten om plagen het hoofd te kunnen bieden. Wanneer de plaagdruk echter te hoog wordt, kunnen deze natuurlijke vijanden dit niet meer aan en dat betekent dat er in de kas naar chemische middelen moet worden gegrepen om het gewas te beschermen. En dat is wel het laatste wat telers willen. Bovendien schiet het dan zijn doel voorbij.

Met de pilot willen de partijen kijken hoe ze het enigszins kunnen sturen. "We hebben een flink aantal m2 ingezaaid en geplant met een speciaal mengsel van inheemse bloemen en planten, dat gunstig is voor nuttige insecten (natuurlijke vijanden) en minder gunstig voor plaaginsecten (insecten die schadelijk zijn voor gewassen). Door te monitoren wat de effecten zijn, kunnen we straks heel gericht de biodiversiteit rondom onze kassen vergroten, zonder dat dit ten koste gaat van het biologische evenwicht in de kas. Win-win dus."

Bron: Duijvestijn Tomaten 

Publicatiedatum: