VBT-cijfers week 2

Tomaten- en slaprijzen in de lift, maar echte piek in aardbei

Met een gemiddelde kiloprijs voor trostomaten van bijna 1,80 euro kan de middenprijs op de VBT-veilingen nog niet tippen aan die van 2022, maar de prijs ligt wel weer boven het vijfjarig gemiddelde. Dat was in december wel anders. De middenprijs voor losse tomaten stijgt ook, net als die voor serreslasoorten.


De paarse stipt geeft het prijsniveau van week 1 in 2023 aan.

De middenprijs voor losse tomaten komt uit op afgerond 1,50 euro. In week 1 lagen de volumes fors lager dan de voorgaande twee jaar. 

Voor alle slasoorten stijgt de gemiddelde stuksprijs. Net als in week 1 wordt lollo rossa uit de serre weer het best betaald. De stuksprijs voor lollo rossa komt uit op afgerond 95 eurocent. De prijzen voor lollo bionda (62,5 eurocent) en multicolorsla (afgerond 61 eurocent) liggen van de genoemde slasoorten het laagst. 

De aardbeienprijs steeg flink in week 2. Op de Aardbeiendag vorige week was matige prijsvorming onderwerp van gesprek. Voor een belichte winterteelt heeft een teler een minimale kiloprijs nodig die lang niet altijd gehaald werd, zo waren de geluiden. De stijging bij de VBT van de middenprijs naar afgerond 10,44 euro per kilo lijkt erop. Elsanta noteert 11,48 euro.

Bekijk hier alle cijfers van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties over week 2 voor groenten en fruit. Bekijk hier alle prijsgrafieken op de pagina met landbouwcijfers van het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven