RIVM: Cumulatieve blootstelling aan gewasbescherming veilig bij eten voedsel

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onderzoek gedaan naar gelijktijdige blootstelling van consumenten aan verschillende gewasbeschermingsmiddelen via voedsel. Een van de producten waarnaar gekeken is, is aardbeien.

Gelijktijdige blootstelling kan gebeuren wanneer consumenten verschillende groenten of fruit eten, die elk een ander middel bevatten. Of wanneer er op één genuttigd stuk groente of fruit resten van diverse middelen zitten. 

Wanneer deze stoffen hetzelfde schadelijke effect hebben kan dit effect versterkt worden en wordt de blootstelling opgeteld. Dit wordt de ‘cumulatieve blootstelling’ genoemd. Het RIVM heeft onderzocht hoe groot de cumulatieve blootstelling aan een groep specifieke gewas-
beschermingsmiddelen in Nederland is, en of deze blootstelling een gezondheidsrisico vormt. Het onderzoek is een vervolg op eerder onderzoek van het RIVM.

Geen gezondheidsrisico's
Twee groepen gewasbeschermingsmiddelen zijn bekeken die inwerken op het zenuwstelsel. In alle gevallen bleken er geen gezondheidsrisico's, stelt het RIVM, dat naar het effect op vier bevolkingsgroepen (leeftijdsgroepen) keek.

Het RIVM heeft nu voor drie opeenvolgende periodes namelijk 2016-2017, 2018-2019 en 2020-2021 de cumulatieve blootstelling onderzocht. De cumulatieve blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen is in de loop van de tijd lager
geworden. 

Europees onderzoek
Het RIVM keek naar inwerking op het zenuwstelsel. Voedsel bevat echter ook resten van gewasbeschermingsmiddelen die andere gezondheidseffecten kunnen veroorzaken, afhankelijk van de mate van blootstelling. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) kijkt daar op dit moment naar. De bedoeling van dat onderzoek is om nieuwe groepen van  gewasbeschermingsmiddelen samen te stellen die toxische effecten hebben op andere organen in het lichaam dan de schildklier en zenuwstelsel. Deze informatie is nodig om de cumulatieve risico’s van die stofgroepen op andere organen te kunnen beoordelen, stelt het RIVM.

Bekijk hier het onderzoek, gepubliceerd door het RIVM. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.