Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inflatie daalt in Nederland naar 9,6%

Bij de snelle raming van het CBS is de inflatie in december afgenomen naar 9,6 procent. Deze snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In november waren consumentengoederen en -diensten 9,9 procent duurder dan een jaar eerder. Op 10 januari worden de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd.

De snelle raming van de inflatie volgens de CPI die het CBS vanaf nu maandelijks publiceert is nieuw. Voorheen werd alleen een snelle raming op basis van de Europees geharmoniseerde consumenten-prijsindex (HICP) gepubliceerd.

Een inflatie van 9,6 procent in december 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 9,6 procent hoger zijn dan in december 2021. De inflatie van 9,6 procent in december komt dus niet bovenop de inflatie van 9,9 procent in november.

Snelle raming HICP
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI), en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De snelle raming van de inflatie in Nederland volgens de HICP was in december 11,0 procent. In november was dat 11,3 procent.

Bron: CBS

Publicatiedatum: