Crisisupdate: TTF-gasprijs blijft hangen rond 70 €/MWh

Met een gasprijs net boven de 70 euro per megawattuur ligt de TTF-gasprijs aan het begin van het nieuwe jaar laag. Tenminste, laag voor wat de markt inmiddels al ruim een jaar gewend is. De laatste keer dat de gasprijs op een dergelijk prijsniveau lag, was voor het uitbreken van de oorlog om Oekraïne. In deze tweede crisisupdate van het nieuwe jaar zetten we de prijsontwikkelingen op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor februari 2023 t/m 2 januari. Dinsdagochtend 3 januari ligt de gasprijs op ruim 73 euro per megawattuur. Klik hier voor de actuele cijfers. De TTF day ahead-prijs ligt op 71 euro per megawattuur. De markt sloot hier maandag af op een prijs van ruim 66 euro.

De elektriciteitsprijs lag rond de jaarwisseling heel laag, maar is weer terug omhoog gelopen. Ten opzichte van maandag 2 januari is er dinsdag sprake van een lichte prijsstijging tot ruim 145 euro per megawattuur voor de APX-basisuren en ook 145 euro voor de BELPEX-basisuren. Ook de prijzen voor piekuren liggen met ruim 166 euro nagenoeg gelijk.

In reactie op Kamervragen van VVD'er Silvio Erkens heeft minister Jetten van Klimaat en Energie vlak voor Kerst laten weten dat er in Nederland geen acute liquiditeitsproblemen zijn bij grote en middelgrote energieleveranciers. Ook niet door de hoge energieprijzen en meer specifiek de hoge kosten voor zekerheid (zogenaamde margin-verplichtingen) die ze moeten voldoen voor het afdekken van risico's op de elektriciteits- en gasmarkt. De toegenomen margin-verplichtingen op de termijnmarkten voor energie reflecteren de toegenomen onrust en risico’s op de markt. Lees hier alle antwoorden van de minister op de Kamervragen. 

Het Dagblad van het Noorden bericht over nieuw uitstel rond de bouw voor de voor Nederland zo belangrijke stikstoffabriek in Zuidbroek. Die fabriek moet hoogcalorisch gas om aan zetten in laagcalorisch gas (gas dat ook uit het Groninger veld komt). Aannemers zouden ruzie hebben en hoofdaannemer Ballast Nedam is van het project gehaald, schrijft de krant. Meermaals moest minister Jetten in 2022 al melding maken van vertraging. Momenteel is het kabinet met reces.

Door de lage prijs voor olie en gas kan de inflatie in de eurozone mogelijk sneller dalen dan verwacht. Veel ramingen, zoals ook die van de Europese Centrale Bank (ECB), gaan uit van prijzen die fors hoger liggen. "Maar we kunnen nog niet opgelucht adem halen", zegt ING-econoom Carsten Brzeski bij BNR. De lage energieprijs gooit inflatieprognoses overhoop.

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven