Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Het wordt weer een jaar waarin je met goed energiebeheer meer kan verdienen dan met tomaten”

Tholen - Moeilijke tijden vragen om creatieve oplossingen. Dat geldt ook voor de huidige energieperikelen in de glastuinbouw. Joop Verhoeven van Delphy legt uit dat in Nederland en België de wkk’s niet continu kunnen draaien, omdat het stroomnet of vol zit of de stroom te goedkoop is.

“Nu zijn er technische nieuwigheden waardoor je je wkk toch kan laten draaien, zodat je warmte en CO2 hebt. Voorheen stond de wkk uit, omdat windmolens en zonnepanelen voldoende stroom produceerden. Wkk’s heb je dan niet nodig om de elektriciteit op het net te zetten, dus is het onrendabel om dan de wkk aan te zetten. En geen wkk is ook geen CO2.”

Technische nieuwigheden
Wat zijn dan de technische nieuwigheden? Joop noemt bijvoorbeeld elektroboilers: “Telers investeren daarin, zodat ze de stroom die ze opwekken met de wkk niet op het net zetten, maar gebruiken om water te verwarmen in de elektroboiler, en dat water wordt weer gebruikt om de kassen te verwarmen.”

Een andere ontwikkeling die Joop graag wil delen is dat van een Nederlands bedrijf dat samen met een Zwitsers bedrijf zeecontainers installeert bij telers, met daarin watergekoelde computers. “De teler kan dan z’n extra stroom in die container kwijt om de computers te laten rekenen, en de warmte die de computers produceren wordt dan weer in de kas gebracht.”


Het koppelen van meerdere zeecontainers is mogelijk. Eén van de vroege gebruikers van de techniek van het Zwitserse bedrijf maakte al de koppeling. Links op de foto de warmteopslagtank, daarvoor het transformatorstation en aan de rechterzijde de twee containers en de buizen die vanuit die containers naar de verwarmingsruimte van de tuinder lopen.

We worden creatief, en dat moet ook wel: “Niemand verwacht dat de gasprijs weer teruggaat naar het niveau van twee jaar geleden", zegt hij eind december 2022 als hij om een voorspelling wordt gevraagd. "En het wordt weer een jaar waarin je met goed energiebeheer meer kan verdienen dan met tomaten.”

Voor meer informatie:
Delphy
Joop Verhoeven
Senior Adviseur Tomaat en Paprika
Regio: Nederland, België
Tel: +31 (0)6 53 42 72 30
j.verhoeven@delphy.nl