Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Termijnhandel energie ligt even stil

Geen witte kerst, maar ook geen koude kerst. Dat betekent dat al de hele week de gasprijzen dalen. Ook vrijdagochtend weer. Ook de elektriciteitsprijs zakt weer een stukje. In deze laatste crisisupdate van 2023 zetten we de cijfers en de energieberichtgeving op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor januari 2023 t/m 22 december. Donderdag sloot de markt af op bijna 92 euro. Vrijdagochtend zakte de prijs onder de 90 euro. Klik hier voor de actuele cijfers. 

De TTF day ahead-prijs ligt nog enkele euro's lager dan het dichtstbijzijnde 2023-contract 9 van januari). Vrijdagochtend ligt de day ahead-prijs op 82,7 euro. 


De TTF-gasprijsontwikkeling over heel 2022

De APX-elektriciteitsprijs day ahead ligt op ruim 184 euro voor de basisuren. De BELPEX-prijs ligt op ruim 177 euro vrijdagochtend. 

In een marktvisiebericht van AgroEnergy is er aandacht voor het zakken van de gas- en elektraprijzen. Handelen op de termijnmarkt voor gas en elektriciteit kan weer vanaf 3 januari 2023. De prijzen voor 2023 en verder zijn volgens de energiespecialisten 'indicatief' en 'tot stand gekomen op basis van zeer lage handelsvolumes.' Deze donderdag was de laatste handelsdag voor gas. 

De weersverwachtingen geven weinig reden tot prijsstijgingen, met bovengemiddelde temperaturen en een stevige (zuid)westenwind tot het einde van het jaar. Ook LNG blijft nog 'volop' deze kant op komen. Dat kan wel gaan veranderen, waarschuwen de energiespecialisten. "De Aziatische gasprijzen staan voor het eerst in lange tijd hoger dan de Europese gasprijzen, voor vrijwel alle tijdvakken. Als dit enkele weken aanhoudt dan is de kans groot dat flexibele LNG-leveringen, met name uit Qatar en Rusland, steeds vaker richting AziĆ« zullen varen." Lees hier de hele update.  

 

Vanaf 2 januari 2023 zijn wij terug met nieuwe updates. Alvast een goed 2023 gewenst met hopelijk minder energiezorgen.