Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs blijft dalen

Er is weer een stukje van de TTF-gasprijs afgegaan gisteren. Donderdagochtend ligt de januariprijs op afgerond 92 euro per megawattuur. De daggasprijs ligt zelfs nog een stukje lager met een prijs van 89 euro. De elektriciteitsprijs blijft een beetje hangen en daalt niet even hard mee. In deze crisisupdate zetten we de cijfers en de energieberichtgeving op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor januari 2023 t/m 21 december. Woensdag sloot de markt af op 97,7 euro. Een daling van een goede 7 euro ten opzichte van dinsdag. Donderdagochtend om 9.30 ligt de prijs op 91,9 euro per megawattuur. Klik hier voor de actuele cijfers. 

In een energiemarktupdate schrijven specialisten van Vattenfall de flinke prijsdaling toe aan hogere temperaturen. "De temperatuur is op dit moment bijna vijftien graden hoger dan vorige week, wat de voornaamste oorzaak is van een daling van ongeveer twintig procent op de termijnmarkt voor gas en elektriciteit. De verwachting is dat de temperatuur de komende periode vier graden boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar zal liggen en dat daarmee het relatief warme weer aanhoudt." Verder helpt ook ingebruikname van de eerste van vijf Duitse drijvende LNG-terminals de prijs omlaag te brengen. 

Voor de elektriciteitsprijs is meer wind gunstig. De APX-prijs van woensdag 21 december lag bijna vijftig procent lager dan woensdag 14 december. De APX day ahead-prijs ligt donderdag 22 december op ruim 204 euro per megawattuur voor de basisuren. De BELPEX-prijs ligt op iets meer dan 197 euro. 

In de update van Vattenfall heeft men verder aandacht voor hervormingen van de ETS, het Europese emissiehandelssysteem. In Brussel werd afgelopen weekend een akkoord bereikt over hervormingen. De energiespecialisten schrijven: "Om een emissiereductie van 62% te realiseren, wordt het huidige systeem aangepast. De aanpassing houdt in dat een tweede systeem van kracht zal gaan in 2027 en de huidige gratis rechten vanaf 2034 zullen verdwijnen. In het tweede aanvullende systeem, dat vanaf 2027 in werking zal treden, zal er ook een CO2-prijs gaan gelden voor de transportsector en de gebouwde omgeving."

De energiespecialisten van Vattenfall voorspellen tot slot dalende energieprijzen richting het eind van het jaar. Bekijk hier de hele analyse. 


TTF-gasprijs, grafiek via Vattenfall

Europese statistici staan stil bij de de elektriciteitsproductie uit nucleaire bronnen in de EU die 25% bedraagt én een 22% daling van de emissies sinds 2008