Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Havenaar, Frutas Luna:

"Paniek in de handel vanwege schaarste? Nada!"

Tholen - De laatste keer dat Kees Havenaar zijn licht op deze site liet schijnen over het Spaanse kasgroentenseizoen was voorafgaand aan de Fruit Attraction. "Volgens veel mensen zou er paniek uitbreken in bepaalde producten zodra het koud zou worden in Nederland en België en dan voornamelijk in tomaten. Nu hebben ze in Nederland in middels al geschaatst en in Almeria heeft het flink geregend, maar paniek in de handel vanwege schaarste? Nee hoor, of 'nada' zoals wij hier in Spanje zeggen", aldus de Nederlander die al enkele decennia in Spanje woont en werkt.

"In september werd er van alles geroepen. Door de gasprijzen zouden veel teelten vroeg stoppen en zouden er weinig of geen herfsttteelten zijn. Maar ik merk er niks van", aldus Kees. "De handel is dit najaar maar heel gewoontjes verlopen. We hebben een paar uitschieters gehad. Zo kleurden de groene paprika's snel door in verband met de hoge temperaturen en dat bracht met zich mee dat er drie weken zeer weinig groene paprika's te krijgen waren. Met de aubergines gebeurde hetzelfde. Ze zijn snel gegroeid waardoor er in een korte tijd veel kilo's te krijgen was, maar daarna kwam er een dip. Daarentegen zijn de courgettes vrij goedkoop, eigenlijk al meer dan een maand, ze komen niet uit het dal, ook niet tijdens de week met het slechte weer, en die gaan normaal gelijk op met aubergines."


Kees tussen de paprika's

"De marktsituatie van de pepers verliep zelfs dramatisch, wat een toestand. In Almería werden veel vroege pepers gezet en Nederland ging erg lang door met de eigen teelt. Daar kwam dan ook nog eens de import vanuit Marokko bij", somt Kees op. "Momenteel is de pepermarkt nog steeds een drama. Maar in feite ligt alles op zijn gat, zoals we in de handel zeggen is het een 'dood paard aan een touw'",. aldus Havenaar. "Inmiddels gaan we stiekem kijken naar 2023 wat het voorjaar gaat brengen. Wordt dat weer zo´n gekkenhuis in trostomaten? Gaan de paprika´s weer naar de 15 euro of hoger en de rode pepers naar de 20 euro? We gaan het allemaal meemaken, want de beroemde glazen bol heb ik nog steeds niet!"

Voor meer informatie:
Kees Havenaar
Frutas Luna
Tel +34 950 178 653 
[email protected]  
www.frutasluna.com