Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slakweker De Glastuin stapt volledig over op full LED

Slakweker De Glastuin uit Kontich is versneld volledig overgestapt naar full LED-belichting met apart stuurbare verrood-modules voor bladstrekking. De toepassing hiervan is uniek in de slateelt, stelt Signify, dat de teler helpt met de overstap.

In 2020 koos Wouter de Bruyn, eigenaar van De Glastuin, al voor full LED van Signify voor een uitbreiding van 0,75 hectare. De bestaande kas van 1,7 hectare was toen nog voorzien van HPS-belichting met 45 µmol/m²/s. Dankzij de goede ervaringen met de Philips GreenPower LED toplighting compact in de nieuwbouw, heeft De Bruyn er dit jaar voor gekozen om de volledige HPS-installatie te vervangen door full LED. Door middel van het GrowWise Control System kan het bedrijf in het Belgische Kontich flexibeler sturen op de behoefte van het gewas én kan het waar nodig het energieverbruik drastisch terugschroeven.

Apart stuurbare verrood-modules
De toevoeging van de apart stuurbare verrood Philips GreenPower LED production modules zorgt desgewenst voor meer strekking van de slabladeren. De modules zijn apart stuurbaar in combinatie met het GrowWise Control System. Hiermee kan, variërend in plaats en tijd, tussen de 0 en 12 procent verrood toegevoegd worden bij het standaard spectrum. Dit is vooral belangrijk in de donkere wintermaanden. De Glastuin heeft hiervoor gekozen omdat kropsla onder LED heel compact groeit. “Door verrood toe te voegen wordt de krop losser. Door de strekking van het blad ziet de sla er een stuk aantrekkelijker uit”, legt De Bruyn uit. Ook is hierdoor het gewicht van de sla makkelijker te behalen.

“We blijven goed opletten en testen met de inzet van de hoeveelheid verrood”, vertelt Peer Hermans, Plantspecialist bij Signify. “Het toevoegen hiervan kan namelijk ook te veel strekking tot gevolg hebben.” Na de installatie van de Full LED en de verrood-modules is hij met regelmaat bij De Glastuin te vinden om samen met de teler de inzet van de modules onder de verschillende omstandigheden te optimaliseren. “Dat is echt een win-winsituatie”, vertelt Hermans. “Wouter is heel open. Daardoor kunnen wij hem enerzijds helpen met waar hij in de nieuwe situatie tegenaan loopt. Anderzijds geeft het ons de mogelijkheid om veel te leren in de praktijk.”

Duidelijk verschil met HPS
De Glastuin heeft al met de eerste Full LED-installatie in de nieuwe kas kunnen experimenteren en leren. “We zagen een groot verschil tussen de dimbare LED-belichting en de bestaande HPS- belichting. Het maakt ons veel flexibeler in de sturing. Dit zagen we positief terug in zowel de productie als de kwaliteit van het gewas“, vertelt De Bruyn. Full LED is dimbaar naar elk vermogen. “Zo kunnen we ook slimme keuzes maken als de energie duurder is. Als we op 50% belichten, verbruiken we maar de helft van de energie dan voorheen. Daarbij heeft dit een hogere efficiëntie tot gevolg.”

De Glastuin heeft met de full LED installatie nu 90 µmol/m²/s belichting ten opzichte van de eerdere 45 µmol/m²/s tegen hetzelfde energieverbruik. “Bij HPS-belichting ontstaat bij een hoger lichtniveau het risico op verbrande bladranden”, legt Peer Hermans uit. “Met full LED kan een teler echter makkelijker meer belichten zonder dat dit kwaliteitsproblemen oplevert.”

Versnelde overstap
Vanwege de huidige extreme energieprijzen heeft De Bruyn er versneld voor gekozen om volledig over te stappen op full LED. In de eerste helft van 2022 liet hij 2/3e van de 1,7 hectare HPS vervangen en recent is ook de resterende 1/3e vervangen. Vanwege de positieve ervaringen met Signify tijdens de installatie in 2020, was de keuze nu snel gemaakt. “Signify lag voor ons voor de hand. Vertrouwen is belangrijk als je een investering doet van deze orde.” 

Voor meer informatie: 
Publicatiedatum: