Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gas- en elektraprijzen dalen stevig

DE TTF-gasprijs is vrijdag hard gezakt. Maandagochtend zette de prijsdaling door. De daggasprijs ligt maandagochtend op 108 euro. Ook de elektriciteitsprijzen zijn gekelderd. In deze crisisupdate zetten we de prijsontwikkelingen en energieberichtgeving weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor januari 2023 t/m 16 december. Maandagochtend om 10.30 lag de prijs op ruim 109 euro per megawattuur. Klik hier voor de actuele cijfers. 

De TTF 'day ahead-prijs' ligt maandagochtend op 108 euro. Vrijdag was dat nog 116 euro per megawattuur. Als oorzaak van de prijsdaling wordt gewezen op het einde van de winterkou en voorspellingen met relatief zacht weer voor de komende tijd. Mogelijk geeft ook de opening van de eerste Duitse drijvende LNG-terminal wat rust. 

De APX-elektriciteitsprijs 'day ahead' heeft sinds vrijdag ook een stevige daling ingezet. Voor maandag ligt de prijs voor de piekuren net onder de 250 euro. De basisuren noteren ruim 194 euro. Ook in België is sprake van een harde daling. Hier noteert de BELPEX-prijs 249 euro voor de piekuren en 197 euro voor de basisuren.

Energietwitteraar Martien Visser wijst op een forse daling van de gasprijzen ook voor de jaren na 2023. Voor het tweede kwartaal van 2024 komt de prijs bijvoorbeeld op vrijdag uit op ruim 90 euro. 

Uit Den Haag kwam vrijdag een nieuwe update over de gasvoorraden in Nederland. De vulgraad is na een koude week gezakt. Het gasverbruik lag 9% hoger dan in gemiddeld in dezelfde week in de periode 2019-2021. Dat is volgens kenners nog altijd een flink zuiniger verbruik dan normaal. 

De olieprijs zit weer in de lift. De brandstofprijs in Nederland stijgt ook weer licht. De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs, dagelijks op een rijtje gezet door UnitedConsumers, ligt voor 1 liter Euro95 op 1,88 euro én voor 1 liter diesel op 1,878 euro.

In Brussel wordt driftig verder onderhandeld over een Europees gasprijsplafond. Mogelijk daarover in een volgende crisisupdate deze week meer nieuws.