Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
78 miljoen aangevraagd in 2022

EHG-subsidie voor LED niet 'ontmoedigend voor telers' volgens minister Adema

Door Nederlandse glastuinders is voor 78 miljoen euro subsidie aangevraagd binnen de subsidieregeling Energie-efficiëntie Glastuinbouw (EG). Onder meer voor overstappen naar LED is subsidie aangevraagd. Daaraan worden wel eisen gesteld zodat ook energiebesparing plaatsvindt, maar volgens minister Adema van LNV zijn die eisen terecht. Dat geeft hij in antwoord op Kamervragen aan.

Het totale budget dat beschikbaar is, is 60 miljoen euro. De aanvraagtermijn sloot eind juni. Telers krijgen in 2023 een nieuwe kans om subsidie aan te vragen. Adema gaf vorige week in antwoord op Kamervragen ook aan dat voor dit jaar het budget niet verder omhoog kon.

LED-belichting om energie te besparen
Tweede Kamerlid Valstar van de VVD stelde de vragen. Hij wil van de minister ook weten of het klopt dat met LED ongeveer 40% op energieverbruik kan worden bespaard ten opzichte van SON-T-belichting én waarom voor de teelt van bijvoorbeeld tomaten met een maximum vermogen van 88 watt per vierkante meter is gerekend terwijl telers gewend zijn te telen met 100 watt per vierkante meter? 

Op die laatste vraag antwoord Adema: "De subsidieregeling is gericht op het besparen van energiegebruik. Bij subsidie voor de vervanging van SON-T belichting door LED belichting wordt dit zeker gesteld door een minimumeis voor de lichtefficiëntie van LED belichting in combinatie met een maximum eis voor het wattage per vierkante meter van de belichting. Het vervangen van SON-T belichting door LED belichting zorgt ervoor dat het wattage omlaag kan, terwijl de hoeveelheid licht die van belang is voor de tuinders bij de productie hierdoor niet hoeft af te nemen." 

Valstar wijst erop dat de subsidie-eis van een maximaal vermogen in
LED-belichting in de praktijk leidt tot een beperking van de maximale
productiecapaciteit van een kas, waardoor telers afzien van de overstap naar LED. De minister ontkent dat en wijst op de overtekening in de aanvraagtermijn van 2022. "Uit het animo voor de regeling blijkt niet dat tuinders afzien van de overstap naar LED belichting." 

De minister wijst erop dat de eis die gesteld wordt aan LED gelijk is aan 80% van het SON-T vermogen dat wordt toegepast per gewas
volgens de Kwantitatieve Informatie (KWIN) Glastuinbouw 2019 van Wageningen UR. Daarnaast zijn er inspraaksessies gehouden met de sector en leveranciers van LED belichting over de subsidiecriteria in de regeling. In een werkgroep voor de regeling zit naast LNV en RVO ook Glastuinbouw Nederland. 

Bron: Ministerie LNV