Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Woonstudio’s geplaatst bij kassen 4Evergreen

Bij paprikateler 4Evergreen in Steenbergen zijn deze week in twee dagen tijd vijf woongebouwen voor internationale werknemers geplaatst. Ook in Hoek van Holland laat het paprikateeltbedrijf woonunits plaatsen. In totaal trekken er eind januari, als de units afgebouwd zijn, twintig mensen in de huisvesting. De telers zelf deden er ‘net een stapje extra’ voor, vertelt Marc Govers van Blueblox.

Marc, hier met bouwhelm, komt in zijn werk zowel in de kas, op de bouw als in het gemeentehuis om telers aan huisvesting te helpen.

De initiatiefnemer van het in huisvesting voor arbeidsmigranten gespecialiseerd bedrijf zat twee jaar terug voor het eerst om tafel met de telers. “Als snel zijn we gaan engineeren en gaan kijken wat er kon qua gebouwen.” Het viel Marc al snel op dat teler Robert Grootscholte, met wie hij hoofdzakelijk contact had, ‘echt een eigen visie op huisvesting had’. “Dat is goed uitgepakt. Kijk maar hoe mooi het is geworden”, zegt hij donderdagochtend 15 december als het begin wordt gemaakt met plaatsing van de laatste units op in totaal 3000 vierkante meter grond aan de Zoekweg. Op 14 december werd begonnen met het plaatsen. De gebouwen hebben een gezamenlijk oppervlak van 750 vierkante meter.

Niet standaard
In totaal komen er in Steenbergen twintig mensen in de woongebouwen wonen komend voorjaar. “Er is ruimte voor veertig mensen, maar door de gemeente is een vergunning afgegeven voor twintig mensen.” Daarmee voldoet de huisvesting aan de eisen van de Stichting Normering Flexwonen. Zoals gezegd wilden de paprikatelers met in drie gemeente op meerdere locaties circa negentig hectare kas meer dan ‘standaard’. “Robert wilde specifiek grote ramen en zwarte kozijnen. Ook de houten buitengevel was een wens. Verder heeft hij actief meegedacht over de indeling, met als resultaat dat bijvoorbeeld de kasten in de wanden zijn verwerkt. Dat is echt iets dat bij Robert uit de koker is gekomen.”

Bijzonder is dat de woonunits in het verleden dienst deden als bejaardentehuis. “We hebben het oude gebouw naar Bergschenhoek gehaald en daar de units gestript. Het stalen frame en de betonvloer worden hergebruikt. Dat is echter wel tachtig procent van het totale gewicht. Hierdoor realiseren we, niet onbelangrijk dezer dagen, een veel lagere stikstofuitstoot.”

Op eigen erf
Om een oplossing te vinden voor het arbeidsvraagstuk en medewerkers te kunnen binden zoeken veel telers naar mogelijkheden om huisvesting aan te bieden. Lang niet altijd werkt de gemeente direct mee. Huisvesting op het erf van de teler is vaak een struikelblok. De gemeente Steenbergen koos er drie jaar terug bewust wel voor, geeft Marc aan. “Uit hun eigen onderzoek blijkt dat er in de gemeente op 24.000 inwoners 4000 arbeidsmigranten wonen. Dat geeft veel druk op de huizenmarkt. Bij telers is het voordeel dat er vaak ruimte is om te bouwen. Daarmee is het mogelijk relatief snel huisvesting te realiseren, mits er vergunningen worden afgegeven.”

Op dit moment zit Marc met een twintigtal gemeente om tafel over het plaatsen van woongebouwen voor huisvesting. Ook de telers in het glastuinbouwgebied in Steenbergen toonden inmiddels interesse nu bij 4Evergreen de woongebouwen er komen. Het valt hem in gesprek met overheden, ondanks alle berichten dat er haast wordt gemaakt met huisvestingsvraagstukken, nog altijd op dat het proces vóór de bouw lang duurt. “Het lijkt soms wel alsof iedere gemeente weer opnieuw het wiel uit wil vinden, terwijl inmiddels op steeds meer plekken voorbeelden te zien zijn van hoe het moet.”

Druk is het desondanks bij Blueblox. In februari 2022 werd de vergunning voor plaatsing in Steenbergen afgegeven. Er ging een half jaar overheen. “Normaal lukt plaatsing daarna binnen twee maanden. De oorlog in Oekraïne en als gevolg daarvan schaarste aan materialen heeft vertraging opgeleverd. Wij zaten zelf tijdelijk aan onze maximale capaciteit. Ook werd alles flink duurder. Alleen al de materialen, niet eens de grootste kostenpost want dat is arbeid, stegen met zestig procent.”

Concurrentievoordeel
De woongebouwen bij 4Evergreen zijn straks een voorbeeld van wat er kan mits de vergunningen er zijn. De gebouwen mogen tien jaar blijven staan volgens de door de gemeente afgegeven tijdelijke vergunning. Marc is van mening dat het een succes kan worden. Aan de gebouwen zal het niet liggen. “Je kunt hier mensen makkelijk kwalitatief goed een jaar laten wonen.”

De specialist in huisvesting van arbeidsmigranten onderscheidt drie groepen. Mensen die kort blijven (tot circa negen maanden), mensen die langer blijven tot maximaal twee jaar of twee teeltseizoenen en mensen die lang blijven. Die laatste groep woont vaak in reguliere huisvesting. In alle gevallen geldt dat ‘je krijgt wat je geeft’, zegt hij. “Als de huisvesting netjes is en de voorzieningen goed, dan krijg je goed gedrag.”

Hij vindt het belangrijk dat bij discussies over de komst van huisvesting er vooral goed gecommuniceerd wordt wat de voordelen zijn. In dit geval in Steenbergen betekent het dat de mensen dichtbij hun werk gehuisvest worden, daarmee minder druk op de woningen in de woonkernen geven én ook woon-werkverkeer afneemt. Voor de teler betekent het tenslotte dat hij zijn mensen beter kan binden. Ook een eigen huisvestingstak in het geval van 4Evergreen, 4Homes, helpt daarbij. Marc: “Als je als teler huisvesting kunt bieden, dan heb je net dat streepje voor op de teler die dat niet kan bieden. Hier in Steenbergen kan dat nu met onze woongebouwen.”


Fundatie storten bij Jansen Paprika

In week 50 zijn bij Jansen Paprika in Andijk ook de heipalen de grond in gegaan. De fundatie wordt er gestort voor het tweede werknemershotel dat daar in februari geplaatst gaat worden. Vanaf 16 december start hiervoor in Bergschenhoek de voorbereiding. In Hoek van Holland worden bij 4Evergreen de woonunits in januari geplaatst. 

Voor meer informatie:
Marc Govers
Blueblox
marc@blueblox.nl 
www.blueblox.nl


4Evergreen
info@4evergreen.nl 
www.4evergreen.nl