Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Studenten bezoeken Bosman Van Zaal, daarna ziet ruim de helft werken in tuinbouw wel zitten

Begin september ontving data-, logistiek en teeltexpert Bosman Van Zaal onder de vlag van CollegeTour ruim veertig studenten van de opleidingen Mechatronica, Verspaning & Constructie van het Amsterdamse MBO College Westpoort op hun bedrijf in Aalsmeer.

Na het bezoek gaf maar liefst 58% van de studenten aan een carrière in de tuinbouwsector wel te zien zitten. Zoë Groot, recruiter bij Bosman Van Zaal, en Piet Winkel, docent en stagebegeleider op het MBO College Westpoort, kijken dan ook terug op een zeer geslaagde ochtend. Piet: “Wij zouden elk kwartaal wel zo’n bedrijfsbezoek in de tuinbouwsector willen doen.”

Nooit te vroeg
In de optiek van Bosman Van Zaal kunnen ze niet vroeg genoeg kennismaken met de nieuwe generatie technisch opgeleide studenten. Zoë: ‘Wij bouwen wereldwijd turnkey kassen. Daar komt enorm veel techniek en mechatronica bij kijken. We hebben altijd werk voor technische mensen en voor stagiaires, die wij als toekomstige werknemers zien.”

Op het moment dat Greenport Aalsmeer vroeg of Bosman Van Zaal mee wilde doen aan CollegeTour, aarzelde Zoë geen moment. “Studenten die de glastuinbouwsector niet kennen, denken vaak dat ze alleen maar met hun voeten in de aarde moeten staan. Het tegendeel is waar. Hoe eerder ze ervaren hoe interessant en veelzijdig de techniek en automatisering is die we in kassen gebruiken, hoe beter dat is.” Piet vult aan: “Dit bezoek viel samen met de introductieweek van de studenten op school. Wij vinden het belangrijk dat studenten direct aan het begin van de opleiding zien hoe het eraan toe gaat in een bedrijf zoals Bosman Van Zaal en wat voor werk ze daar zelf na hun opleiding kunnen gaan doen. Het geeft ze een goed beeld van hun toekomst.”

Interactief programma, assembleer je eigen product
Zoë en Piet stelden voor het bezoek een interactief programma samen. De studenten kregen een verrassend kijkje achter de schermen. Ze kregen een presentatie over het bedrijf Bosman Van Zaal en futurist Richard van Hooijdonk nam ze mee in de technische revolutie die de glastuinbouw in de komende jaren mee gaat maken. Daarnaast kregen ze een interactieve rondleiding door de fabriek.

Piet: “De studenten kregen de opdracht om na de rondleiding in teams een plakbandhouder te assembleren. Tijdens de rondleiding ontvingen ze bij iedere afdeling een instructie en/of een onderdeel. Zo werd het heel duidelijk voor ze wat er allemaal bij komt kijken als je een product moet maken in een bedrijf en hoe belangrijk samenwerking dan is.” Zoë: “Het was leuk om te zien hoe de studenten steeds enthousiaster werden tijdens het bezoek. Waar ze eerst de kat uit de boom keken, stelden ze steeds meer vragen en werkten ze met zichtbaar plezier aan hun plakbandhouder. Ik zag ze groeien.”

58% wil in de tuinbouw werken
Wat Zoë en Piet betreft, is CollegeTour absoluut voor herhaling vatbaar. De plannen voor volgende edities zijn er al. Zoë: “Wij zouden volgende keer de studenten ook graag meenemen naar een klant van ons, zodat ze kunnen zien hoe onze kassen er op locatie uitzien.” Piet: “Ik hoop dat er nog meer bedrijven in de glastuinbouw de deuren voor onze studenten openzetten. We zouden het liefste ieder kwartaal zo’n bedrijfsbezoek willen doen. Dat is voor onze studenten belangrijk en voor onze school: we willen bijblijven bij de ontwikkelingen in het bedrijfsleven.’”

Dat het zinvol is, bleek ook uit de reacties van de studenten. Daar waar het merendeel voorafgaande aan het bezoek aangaf geen idee te hebben wat er in de glastuinbouw allemaal gebeurt, gaf na het bezoek 58% aan een carrière in de tuinbouw wel te zien zitten. Piet: “Dat was ook daarna nog merkbaar. We krijgen hele concrete vragen over het stagelopen in de glastuinbouw in het algemeen en bij Bosman Van Zaal in het bijzonder. Een aantal studenten wilde zich zelfs direct inschrijven.” “En daar doen we het samen voor!” besluit Zoë.

Het gastcollege en bedrijfsbezoek aan Bosman Van Zaal zijn onderdeel van CollegeTour, een initiatief van Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer en VNO-NCW Westland-Delftland om studenten te interesseren voor een baan in de glastuinbouwsector. Het project komt mede tot stand met een bijdrage van Colland arbeidsmarkt. 

Bron: Greenport Aalsmeer

Voor meer informatie:
Bosman Van Zaal
Braziliëlaan 4 
1432 DG Aalsmeer
[email protected]
www.bosmanvanzaal.com

Publicatiedatum: