Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische project voor CO2-opslag op zee ontvangt EU-financiering

Fluxys Belgium, North Sea Port en ArcelorMittal Belgium krijgen 9,6 miljoen euro van de Europese Commissie om een CO2-terminal in Gent gecombineerd met een CO2-leidingennetwerk naar Wallonië te onderzoeken. ArcelorMittal Belgium huldigde recent in Gent ook een project voor CO2-afvang en -gebruik in. 

De opzet van het project waarvoor subsidie wordt ontvangen is om onder de naam ‘Ghent Carbon Hub’ een open toegankelijke infrastructuur te realiseren. Die omvat een opslag- en vloeibaarmakingsterminal voor CO2 in Gent en een CO2-leidingennetwerk. Het vloeibare CO2 wordt dan aan boord van schepen geladen voor verdere permanente opslag op zee. Ghent Carbon Hub zal de capaciteit hebben om jaarlijks 6 miljoen ton CO2 te verwerken, wat overeenkomt met ongeveer 15% van de industriële CO2-uitstoot in België.

In het kader van de uitbouw van de Belgische CO2-infrastructuur, en mede ondersteund door de subsidie van de Europese Commissie, ontwikkelt Fluxys een verbinding tussen Bergen en Gent om exportmogelijkheden te bieden aan de bedrijven in Wallonië die CO2 leveren.

De EU-subsidie uit het financieringsprogramma ‘Connecting Europe Facility for Energy’ (CEF-E) voor de studie is een belangrijke stap naar de definitieve investeringsbeslissing die in 2025 wordt verwacht en de voorziene start van de realisatie in 2027.

Bron: North Sea Port

Publicatiedatum: