Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

33% Nederlandse glastelers 60+ heeft opvolger klaar staan

Een meerderheid van de agrarische bedrijven met een bedrijfshoofd van 60 jaar of ouder heeft geen opvolger in het bedrijf. De verschillen over de opvolgsituatie naar sector zijn groot. Dit blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie die AgriDirect in 2021 en 2022 aan informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven verdeeld over de diverse sectoren.

Gemiddelde leeftijd agrariƫrs in Nederland
Uit de inventarisatie blijkt dat de gemiddelde leeftijd van het agrarisch bedrijfshoofd 58 jaar is. Akkerbouwers en fruittelers zijn met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar het oudst. Gemiddeld is ruim 1 op 3 bedrijfshoofden (36%) ouder dan 60 jaar. Bedrijven met akkerbouw tellen met 42% de meeste 60-plussers. Slechts een kwart van de bedrijfshoofden (24%) is jonger dan 50. Fruitteelt kent met 20% de minste 50-minners

Opvolgsituatie 60+ boeren
Kijkend naar de opvolgsituatie bij bedrijven met een bedrijfshoofd van 60 jaar of ouder geeft minder dan de helft (45%) aan een opvolger te hebben. De veehouderij telt een een hoger percentage opvolgers dan de teeltsectoren (opengrondgroente 51%, akkerbouw en bloembollen 47%, Fruit 39%, glastuinbouw 33% en boomkwekerij 31%).

Aandeel 60+ en geen opvolger
Samenvattend is 20% van de agrarische bedrijfshoofden 60 jaar of ouder waarbij (nog) geen opvolger klaar staat. In de veehouderij is bij 19% van de pluimvee-, 13% van de varkens-, 12% melkvee- en 8% van de geitenbedrijven het bedrijfshoofd 60-plus en geen opvolger beschikbaar. In de teeltsectoren is dit aan de orde bij 26% van de boomkwekers, 22% van de akkerbouwbedrijven en fruittelers, 21% van de glastuinders en 16% van de bloembollenbedrijven waarbij het bedrijfshoofd dus 60+ is en geen opvolger in beeld.

Bron: AgriDirect

Publicatiedatum: