Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drie meest geteelde groenten in EU in 2021 waren tomaten, uien en wortelen

In 2021 werden groenten op 2 miljoen hectare grond door de hele EU geteeld, waarop 67,2 ton aan oogst werd geteeld. De 3 meest geteelde groenten qua opbrengst waren tomaten (17,9 miljoen ton geoogst), uien (17,9 miljoen ton geoogst) en wortels (5,3 miljoen ton geoogst).

Spanje was de grootste teler van groenten met 24,2% van de geoogste producten in de EU in 2021, gevolgd door Italië (20,6%); geen enkel ander EU-lid had een aandeel met dubbele cijfers.
De groententeelt is geconcentreerd in een paar lidstaten van de EU. Italië bijvoorbeeld was goed voor meer dan een derde (37,1%) van de totale tomatenoogst in de EU, terwijl Spanje (26,6%) het een na grootste aandeel had. Nederland (27,1% van de oogst in de EU) en Spanje (20,7%) waren de grootste uientelers, terwijl Duitsland (18,2% van het EU-totaal) het grootste aandeel had in de worteloogst.

De EU-landen telen een groot assortiment aan fruit, zachtfruit en noten. Een totaal van 24,9 miljoen ton werd geoogst in 2021 (uitgezonderd citrus en druiven), waarvan 14,4 miljoen ton appels en peren waren, 6 miljoen ton steenfruit (zoals perziken, nectarines, abrikozen, kersen en pruimen), 2,6 miljoen subtropisch en tropisch fruit (zoals vijgen, kiwi's, avocado's en bananen), 1,2 miljoen noten en 0,7 miljoen ton zachtfruit (behalve aardbeien). Polen (19,7%), Italië (19,3%) en Spanje (17,8%) waren de grootste telers van fruit, zachtfruit en noten in de EU. Voor sommige specifieke producten waren andere EU lidstaten de grootste telers.

Daar bovenop werd ook nog 11,5 miljoen ton aan citrus (zoals sinaasappels, Satsuma's en citroenen) geoogst in 2021.

Spanje is de grootste critrusteler in de EU vanwege het klimaat - met een overvloed aan zonlicht en warmte zonder temperaturen beneden 0 -; fruitboomgaarden bevinden zich voornamelijk in de oostelijke en zuidelijke regio's van Spanje. In 2021 was Spanje goed voor bijna 3/5 (58,4%) van alle citrusteelt in de EU, waaronder ook een meerderheid in elk belangrijk type citrus.

Klik hier voor het volledige rapport.

Publicatiedatum: