Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
cijfers seizoen 2021/2022

Komkommer Almería levert gemiddeld 38% meer op dan jaar eerder

In haar analyse van de kasteelt in Almería heeft het Andalusische Observatorium van Prijzen en Markten de resultaten van de belangrijkste groenten voor 2021/22 bekendgemaakt. We belichten hierbij komkommer, na paprika en tomaat de derde belangrijkste groente in het vorige seizoen. 

In de maanden september en oktober startte het komkommerseizoen met lagere prijzen dan in 2020/21. "De start van het Almería seizoen viel samen met de laatste fase van de teelt in Nederland, dat verlengd werd dankzij de gunstige temperaturen in Europa. De Nederlandse oogst concentreerde in die periode de aankopen van de Europese retail ten nadele van het Andalusische product", aldus het Observatorium.

Vanaf november tot het einde van het seizoen boekte komkommer hogere prijzen dan in de twee voorgaande seizoenen. "De vroege komst van wintertemperaturen reguleerde de oogst in Almería en maakte een einde aan het Nederlandse seizoen. Beide factoren leidden tot een duidelijke stijging van de telersprijzen."

In de maand maart remden ongunstige weersomstandigheden, zoals de zandstorm, veelvuldige regenval en bewolkte dagen de komkommeroogst. Bovendien werd zowel in Nederland als in de rest van Midden-Europa de komkommeraanplant enigszins uitgesteld om de energiefactuur te verlagen. "Het gevolg was een mismatch tussen vraag en aanbod en dat hield de prijzen hoog tot het einde van het seizoen", lezen we in het rapport.

Met € 0,79 per kilo was de gemiddelde prijs zelfs 38% hoger dan in 2020/21. Met een omzet van € 463,7 mln (+56% op jaarbasis) was komkommer vorig seizoen het derde belangrijkste kasproduct van Almería.

Lange komkommers, goed voor 82% van de teelt, haalden een 39% hogere prijs dan vorig seizoen. De prijs van het korte type steeg met 36% en van de middellange komkommer met 32%.

De komkommerexport nam met 5% toe in volume en met 34% in waarde. Duitsland nam 11% meer product af en het Verenigd Koninkrijk 2% meer. Deze twee markten waren de belangrijkste bestemmingen voor komkommers uit Almería, met een aandeel van respectievelijk 45% en 16%. Nederland en Frankrijk importeerden respectievelijk 4% en 3% minder.

Klik hier voor de volledige analyse.