De TTF-gasprijs steeg gisteren licht. De prijs voor de korte termijn blijft rond de 140 euro per megawattuur hangen. Ook in de elektriciteitsprijs zit, in tegenstelling tot afgelopen week, minder beweging. In deze crisisupdate zetten we de energieberichtgeving en de prijzen op een rijtje.
Te beginnen traditiegetrouw met de dichtstbijzijnde TTF-prijzen.
De TTF-gasprijs voor januari 2023 opende woensdagochtend net onder de 138 euro om daarna over de grens van 140 euro heen te stijgen. Voor bijna heel 2023 ligt de prijs vanochtend tegen rond 10u boven de 140 euro. Bekijk hier de actuele cijfers. De TTF 'day-ahead-prijs' ligt op ruim 143 euro woensdagochtend.
De elektriciteitsprijs voor de piekuren is ten opzichte van dinsdag tot onder de 400 euro per megawattuur gezakt. voor 'alle uren' ging er bijna 10 euro van de APX-prijs af. Die komt uit op ruim 339 euro. De BELPEX-prijs voor Belgiƫ ligt hoger zo is te zien bij energiemarktinformatie.nl. Hier liggen zowel voor 'alle uren' (ruim 406 euro) als voor de piekuren (ruim 473 euro) boven de grens van 400 euro. Buiten de piekuren doet de prijs hier 340 euro per megawattuur.
APX 'day ahead-prijs' tot 7 december 2022 via energiemarktinformatie.nl. Klik hier door naar de actuele APX- en BELPEX-prijs.
Energiehandelsplatform Powerhouse, dat in de glastuinbouw geen nieuwe klanten meer aanneemt en bestaande contracten tot 2026 afbouwt, heeft een nieuwe weekanalyse opgesteld. Daarin schrijven de energiespecialisten dat tankers met LNG nog altijd richting Europa blijven varen vanwege de prijsverschillen met andere werelddelen. Hier gas leveren is vanwege hoge prijzen interessant.
Het vooruitzicht voor de gasprijs voor deze week is 'bullish' met weer kouder weer op komst en dreiging van 'slecht' nieuws uit Rusland. Voor elektriciteit is de verwachting dat de prijs, door minder windopwek, gaat stijgen (minder wind (en zon) betekent meer gas en kolen). Lees hier de hele analyse.
In het nieuws komen we een Russisch dreigement tegen in reactie op de nieuwe oliesancties vanuit Europa en de G7-landen. De NOS schrijft over berichtgeving van Bloomberg. Rusland zou overwegen een bodemprijs op olie in te stellen. Reuters schrijft dat sinds invoering van de sanctie de prijs voor Russische olie zakt.
Verder is de situatie in China interessant om te volgen. Als door minder strenge lockdowns de economie daar weer harder zou gaan draaien, wordt China een nog geduchtere concurrent in de strijd om fossiele brandstoffen dan het land nu al is.
Als gevolg van dalende olieprijzen daalt ook de prijs aan de Nederlandse pomp. Die komt, zo blijkt uit een overzicht van United Consumers, op 1,929 voor Euro95 en 1,899 voor Diesel als Gemiddelde Landelijke Adviesprijs.