2022 is op zijn minst een uitdagend jaar geweest voor de Amerikaanse cannabissector. In de volwassen markten hebben telers te maken gehad met concurrentie en prijsdruk en velen worstelen om winst te maken. Tegelijkertijd zag de sector enkele maanden geleden enkele sprankjes hoop toen president Biden aankondigde dat zijn regering de federale classificatie van cannabis zal herzien. Dus wat kan de cannabissector verwachten van het nieuwe jaar? Om ons voor te bereiden geven enkele leidinggevenden uit de sector hun voorspellingen voor 2023.

Bescheiden groei van de sector
"Ik verwacht dat de cannabissector in 2023 in de hele VS een bescheiden groei zal doormaken, maar met ongelijke prestaties per staat," zegt Anthony Coniglio, CEO van NewLake Capital. "Door het gebrek aan investeringen in 2022 verwachten we dat vraag en aanbod in evenwicht zullen komen en dat de prijzen zich daardoor zullen stabiliseren. In 2023 zal het vermogen om cash te genereren of aan te trekken een belangrijke onderscheidende factor zijn voor bedrijven in de sector; in het komende jaar zal cash koning zijn. Bovendien verwachten wij dat de goedkeuring van grote merken een focus zal zijn als gevolg van de potentiële verkoopzwakte door de verhoogde inflatie en de blijvende kracht van de verzwakte concurrentie."

Cannabishervorming
Wat zijn de verwachte ontwikkelingen als gevolg van de aankondiging van president Biden? "De recente aankondiging van president Biden over cannabishervorming was de voorloper van de herclassificatie van cannabis van een Schedule 1 naar een Schedule 2 substantie," zegt Sundie Seefried, CEO van Safe Harbor Financial. "We verwachten dat dit zal leiden tot verdere decriminalisering van cannabis, waardoor legale cannabisbedrijven meer toegang krijgen tot krediet-mogelijkheden waardoor hun bedrijf kan blijven groeien."

Over leenmogelijkheden gesproken, Sundie verwacht dat de SAFE Banking Act binnenkort wordt aangenomen. "De SAFE Banking Act, die financiële instellingen beschermt tegen vervolging voor het verlenen van bankdiensten aan de cannabis sector, zal in een of andere vorm deze wetgevende sessie worden aangenomen. Het wetsvoorstel neemt echter niet de moeilijkheden weg die cannabisbedrijven ondervinden bij het verkrijgen van bankdiensten (hun grootste hindernis blijft het voldoen aan de Bank Secrecy Act) verplichtingen, die ook na de goedkeuring van Safe Plus zullen blijven bestaan."

Focus op nieuwe markten
Liesl Bernard, CEO en oprichter van CannabizTeam denkt dat investeringen en commerciële activiteiten meer gericht zullen zijn op de nieuwe en groeiende markten in het Midwesten en de Oostkust. "Tegelijkertijd blijft Californië zich een weg banen door de economische uitdagingen van hoge schulden, overaanbod en controle over de zwarte markt. Wat waarschijnlijk zal gebeuren, is dat individuele en multi-state operaties (MSO's) zullen verschuiven naar bedrijven/operaties in staten met lagere belastingen en meer bedrijfsvriendelijke regelgeving."

Dienovereenkomstig is er al een migratie naar het oosten gaande volgens Liesl. "We zien nu al een migratie van talent uit westelijke staten (CA, CO, OR, WA) naar de levendige nieuwe markten in het midwesten en aan de oostkust. Meer kapitaalkrachtige MSO's en exploitanten uit één land met een groeiende aanwezigheid ten oosten van de Mississippi nemen meer mensen aan en bieden aantrekkelijkere compensatiepakketten dan hun tegenhangers aan de westkust. Werknemers die de overstap maken variëren van extractietechnici tot teeltmanagers en C-suite executives."

Liesl zegt dat het belangrijk is om niet te slapen op de drie M's. "Missouri, Maryland, en zeer waarschijnlijk Minnesota (via wetgeving verwacht in Q1 2023) breidt de adult-use markt uit met een opmerkelijke 18 mln mensen. Alle drie de staten hebben al levendige medische markten, dus we verwachten een gemakkelijkere overgang naar volwassen gebruik dan we meer recent hebben gezien met andere nieuwe markten voor volwassen gebruik, zoals New York of Illinois, met een grote piek in de totale verkoop en nieuwe banen in elke staat."

Nieuwe wet
Met de versoepeling van de beperkingen op federaal cannabisonderzoek onder de nieuwe federale wet op medisch cannabisonderzoek, verwacht Liesl dat er meer rollen worden gecreëerd in onderzoek, ontwikkelingstesten en farmacologie. "Nu medische cannabis internationaal en vooral in de EU explodeert, voeren MSO's het tempo van hun eigen internationale expansie op, wat zal resulteren in een golf van nieuwe internationale aanwervingen voor C-suite, juridische, compliance-, verkoop-, branding- en marketingfuncties."

Als het gaat om sociale rechtvaardigheidsprogramma's, verwacht Liesl voortdurende vooruitgang te zien in de voortdurende inspanningen om een diverse cannabissector te bevorderen. "Verschillende staten zijn bezig met het invoeren van verschillende beleidsmaatregelen voor sociale gelijkheid. De kritiek dat de legale cannabissector profiteert van hetzelfde product dat veel Amerikanen uit BIPOC-gemeenschappen gevangen heeft gezet, wordt gehoord. Illinois, New York, New Jersey en Missouri, om er een paar te noemen, hebben het voortouw genomen om aanvragers uit gemeenschappen die negatief zijn beïnvloed door de oorlog tegen drugs meer mogelijkheden te bieden om toe te treden tot de legale cannabismarkt."

Voor meer informatie:
NewLake Capital
info@newlake.com  
www.newlake.com  


Safe Harbor Financial 
www.shfinancial.org 
CannabizTeam 
www.cannabizteam.com