Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"VK loopt slaapwandelend de volgende voedselcrisis tegemoet"

Al bijna een jaar lang moeten sommige telers in de Lea Valley in het Verenigd Koninkrijk hun kassen leeghouden, omdat het telen van groenten gewoonweg niet meer haalbaar is. Toch waren het publiek en de overheid zich tot nu toe nauwelijks bewust van de gevolgen van deze situatie, zegt Lee Stiles van de Lea Valley Growers Association. "Het feit dat je de productie van voedsel niet in een oogwenk kunt aanzetten, is nieuws voor sommigen."

"De in Essex geteelde Lea Valley-tomaten lagen in november nog in de schappen. Hoe dat volgend jaar zal zijn, blijft onzeker," zegt Lee. "Helaas blijft de situatie voor Lea Valley-telers ernstig. Veel telers hebben van de supermarkten nog steeds geen aanvaardbare prijzen voor volgend jaar ontvangen. Dit betekent dat ze geen plannen kunnen maken voor de aanplant in januari en als ze al planten, zal dat pas eind februari-maart zijn."

Door de combinatie van hoge energieprijzen, een gebrek aan beschikbare arbeidskrachten en onzekerheid over de prijzen laten telers hun kassen leeg staan. Niet alleen de telers van groenten en fruit hebben met deze situatie te maken. De gevolgen werken ook door in de pluimveesector, waardoor er momenteel een tekort is aan eieren in de supermarkten.

De Britse regering heeft tot 1 april een prijsplafond van 2,19 pond ingesteld. Volgens Lee geeft dit telers echter niet genoeg vertrouwen om te planten zonder te weten met welke prijzen ze te maken zullen krijgen. "Een minderheid van de telers zal misschien eind januari gaan planten, maar dat is alleen maar om voldoende arbeidskrachten voor het hele seizoen veilig te stellen en zij zullen dat met verlies doen."

Naast de situatie van de telers en de ontwikkelingen binnen de sector wordt ook duidelijk hoe consumenten zich nauwelijks kunnen verhouden tot telers en het werk dat zij doen, besluit Lee. "Vorige week waren de media in shock dat telers besluiten geen voedsel meer te telen in Groot-Brittannië. Het feit dat je de productie van voedsel niet in een oogwenk kunt aanzetten, is voor sommigen echt nieuws." Het lijkt erop dat consumenten er nauwelijks enig idee van hebben dat telers maanden vooruit moeten plannen om voedsel te produceren.

"Deze keer werkt een gemakkelijke oplossing als goedkopere, ingevoerde producten niet meer, aangezien de bevoorradingsketen en de wereldwijde logistieke ketens zwakker bleken dan verwacht. Bovendien maakt de energiemarkt alles duurder. En alsof dat nog niet genoeg is, gaat de kwaliteit van de geïmporteerde producten omlaag. Wanneer je zelf slechts een kwart van je energie of voedsel produceert, kan de geringste verstoring in het buitenland niet alleen dramatische gevolgen hebben voor de kosten van de Britse consumenten, maar is een land ook kwetsbaar op het gebied van voedsel- en energiezekerheid."

Er zal een spoedpersconferentie worden gehouden. Daaraan voorafgaand heeft de National Farmers Union gewaarschuwd dat de huidige eiertekorten "slechts het begin zouden kunnen zijn", aangezien meerdere landbouwsectoren worden getroffen. "Ik vrees dat het land slaapwandelend een nieuwe voedselcrisis tegemoet loopt, waarbij de toekomst van de Britse groenten- en fruitvoorziening in gevaar komt," zei voorzitter Minette Batters tegen de BBC.

En nog steeds lijken de regering en het publiek zich niet bewust van deze situatie. "Het is nog niet zo lang geleden dat we tijdens de lockdown reisdocumenten uitreikten voor essentiële voedselarbeiders, nu kunnen we de regering nog niet eens zover krijgen om 20 mijl af te leggen om telers te bezoeken."

Publicatiedatum: