Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Jaarrond zilte groenten door indoorteelt biedt mogelijkheden"

In een haalbaarheidsonderzoek is het afgelopen jaar aangetoond dat Zeeuwse zilte groenten ook in een indoorteeltsysteem geteeld kunnen worden. Hierdoor ontstaan mogelijkheden om dit typisch Zeeuwse product ook buiten het seizoen te kunnen consumeren. Voordat zilte groenten uit het indoorteeltbedrijf verkrijgbaar zijn, zal verder onderzoek nodig zijn om de teelt, productie en smaak verder te optimaliseren.

Zeeuws Zilt, het bedrijf van de gebroeders Janse uit Wolphaartsdijk, voerde samen met een consortium van bedrijven en onderwijsinstellingen Scalda en HZ University of applied sciences een onderzoek uit naar de mogelijkheden van indoorteelt van zilte groenten. Het consortium ontving hiervoor subsidie van de regeling “Zeeland in Stroomversnelling” van de provincie Zeeland.

Voor de technische haalbaarheid werd gebruik gemaakt van verschillende teeltsystemen. Behalve een hoofdrol voor de teelt van zeekraal ziet het consortium ook mogelijkheden voor lamsoor en andere zilte groenten die nu nog wat minder bekend zijn. Via een indoorteelt kunnen deze producten jaarrond beschikbaar komen en is het daardoor eenvoudiger om een markt op te bouwen.

Uit het onderzoek blijkt het technisch telen haalbaar, maar er liggen er nog veel uitdagingen om het product en de productie op het gewenste niveau te krijgen; Zeker met de huidige energieprijzen is de economische haalbaarheid een uitdaging.

Vervolgproject
Binnen dit onderzoeksproject hebben studenten van HZ University of applied sciences een impactanalyse verricht over het potentieel gebruik van vrijkomende agrarische gebouwen in Zeeland door nieuwe indoorteeltsystemen.

Voor de gebruiker van zilte groenten lijken er voordelen te zitten aan product afkomstig uit een indoorteelt, omdat het product jaarrond beschikbaar zal zijn, uniform en schoon is en gelijk gebruikt kan worden; verschillende restaurants hebben al enthousiast gereageerd naar de initiatiefnemers. 

In een vervolgproject, dat nu voorbereid wordt, zal naast de kwaliteit van het product de verdere optimalisatie van de productie centraal staan. Daarnaast zal onderzoek gedaan worden naar een installatie die gericht is op energie-efficiency, automatisering en arbeidsbesparing. Ook zal verder onderzoek gedaan worden naar de energiebehoefte en hoe dit zelf opgewekt kan worden. 

Voor meer informatie:
Zeeuws Zilt 
Muidenweg 10
4471 NM Wolphaartsdijk
06-22484241
[email protected]
www.zeeuwsziltzeegroenten.nl

Publicatiedatum: