"Dankzij de fondsenwerving kunnen we eindelijk werk maken van al onze plannen voor 2023, waarbij we met zowel internationale projecten als met het werven van nieuwe medewerkers aan de slag willen gaan, evenals met de bouw van onze PoC-faciliteit," zegt Endre Thesen Harnes, COO van het Noorse Avisomo.


Endre Harnes

De Noorse leverancier van apparatuur voor vertical farming, Avisomo, werd eerder in 2022 voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld, met de belofte een teeltsysteem voor vertical farming te hebben ontwikkeld dat de investeringskosten met 75% kan verlagen ten opzichte van de industriestandaarden en tegelijkertijd de operationele kosten tot 90% kan verlagen in een volledig geautomatiseerde vertical farm.

Na hun systemen in kleinere faciliteiten te hebben ingezet op vijftien locaties in Noorwegen, hebben ze zojuist een startkapitaal van 2 miljoen euro bijeengebracht, waarmee ze een volledig geautomatiseerde 'proof of concept'-faciliteit kunnen bouwen om deze cijfers te staven.


Een weergave van het modulaire concept

Hun modulaire concept maakt gebruik van de standaard CC-trolleys uit de voedingsindustrie, waarmee ze producten telen die volledig losgekoppeld zijn van alle technologie. Hierdoor kunnen producten binnen het Avisomo-systeem op een flexibele en kosteneffectieve manier door de faciliteit worden verplaatst, terwijl het ook mogelijk is om het systeem te integreren met reeds gestandaardiseerde en kosteneffectieve automatiseringsmachines.

Flexibele logistiek
Volgens hun CCO heeft Avisomo een systeem ontwikkeld waarmee je een vertical farm kunt zien als een flexibel logistiek systeem voor het telen van planten, waardoor het aangepast kan worden aan de lokale omstandigheden van elke faciliteit en elke groeifase.

Zo kunnen telers systemen creƫren met een automatiseringsniveau dat past bij de marktomstandigheden en lokale arbeidskosten, met een focus op ofwel een vermindering van de kapitaalkosten of de operationele kosten in de faciliteiten. Het systeem stelt tuinbouwers ook in staat een grote verscheidenheid aan gewassen te telen in dezelfde installatie zonder dat zij de systeeminfrastructuur hoeven te veranderen. Het is volledig schaalbaar en kan achteraf worden ingebouwd in bestaande gebouwen.

Het team van Avisomo

Onder de investeerders bevinden zich de oprichters van 's werelds grootste Autostore-distributeur, Element Logic, die een immense hoeveelheid kennis hebben over het gebruik van robotica om magazijnlogistiek te automatiseren.

De afgelopen vier maanden heeft Avisomo besteed aan het identificeren van potentiƫle internationale toepassingen voor hun systemen en volgens Harnes is de belangstelling aanzienlijk. Met meerdere grootschalige leads hebben ze net hun eerste internationale overeenkomst afgerond voor een kleinschalige faciliteit, die in Malta wordt opgezet in het eerste kwartaal van 2023.

Tot slot zegt hij dat Avisomo doorlopend met hun klanten samenwerkt om goed inzicht te krijgen in de uitdagingen voor toetreding tot de lokale markt, zodat zij vanaf de eerste dag een gezond en winstgevend bedrijf kunnen opzetten. "We zijn er zeker van dat een gepaste en kritische marktbenadering de sleutel is tot het opbouwen van een economisch duurzame vertical farmingsector op de lange termijn."

In verband met de fondsenwerving en hun komende projecten zal Avisomo in de loop van 2023 op zoek zijn naar zowel softwareontwikkelaars, ingenieurs, agronomen en andere vertical farming-deskundigen.

Voor meer informatie:
Endre Harnes, COO
Avisomo
endre@avisomo.no 
https://avisomo.com