Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Geen cadeautjes op de TTF, gas voor 140 €/MWh

Wie maandagochtend de TTF-gasprijzen voor 2023 bekeek, zag vrijwel overal prijzen van boven de 140 euro per megawattuur staan. Daarmee bewegen de prijzen zich toch weer op hogere niveaus dan een groot deel van november. In deze crisisupdate zetten we de energieberichtgeving weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor januari 2023 opende maandagochtend ruim 10 euro boven de prijs waarop vrijdag de markt afsloot. Gedurende de ochtend zakte de prijs tot ongeveer 140 euro. Dat is tegelijk ook nagenoeg voor alle maanden van 2023 de prijs. Bekijk hier de actuele cijfers. De TTF 'day ahead-prijs' ligt maandagochtend rond 11u nipt onder de 140 euro. 

De APX-elektriciteitsprijs is na enkel dagen van prijsdaling zondag weer gaan stijgen. Vandaag, 5 december, is de prijs voor piekuren weer boven de 400 euro per megawattuur uitgekomen. De basisuren doen ruim 350 euro.

In het nieuws ging het veel over olie. De nieuwste olie-sancties tegen Rusland zijn sinds vandaag van kracht. Vrijdag werd in de Europese Unie verder ook een prijsplafond voor olie per zee bereikt, samen met de G7-landen. Allemaal sancties om Rusland financieel te raken, maar dat lukt nog niet echt, schrijft de NOS.

"De miljoenen olievaten die Rusland dagelijks exporteert op de wereldmarkt blijven gewoon stromen", zegt energiedeskundige Lucia van Geuns van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies bij de NOS. "Het is niet duidelijk hoeveel Russische olie van de markt verdwijnt", zegt haar collega energiespecialist Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies bij BNR.  

Bij energiehandelsplatform Powerhouse noemen ze het plafond 'een pleister' die 'de patiĆ«nt nog lang niet beter' maakt. Lees hier de blogbijdrage. 

Leden van oliekartel OPEC passen hun productie niet aan, zo maakten ze zondag na een korte vergadering bekend. De vrees bestond dat een nieuwe productiebeperking tot hogere prijzen zou leiden, maar dat is dus niet aan de orde, schrijft Nu.nl.

In het Algemeen Dagblad zeggen energie-experts dat Nederland naar Duitsland moet kijken. De Oosterburen sloten een langjarig LNG-leveringscontract met Qatar. Bloomberg waarschuwt dat slecht weer het afbouwen van Duitse LNG-terminals mogelijk remt. BNR schrijft erover. Terminals zijn een voorwaarde om LNG uit onder meer Qatar ook echt aan land te krijgen. 

Het Nederlandse kabinet bracht vrijdag wel naar buiten dat het 'de regie neemt' bij vijf nieuwe energie-infrastructuurprojecten. De nieuwe projecten richten zich vooral op de aanlanding van elektriciteit van windparken op zee en het verder uitbouwen van de infrastructuur voor waterstof. De projecten komen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat dat nu in totaal 14 projecten telt.