Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Asaja-Almería:

"Nog steeds geen rendabele prijzen voor Spaanse kasgroenten"

"We merken een daling in de prijzen van meerdere kasproducten in de provincie. Pruimtomaat en rode California paprika leveren 28% in en de Fino-courgette zelfs 44%. Die kost nu € 0,89 per kilo. Dat is 36% minder dan de € 1,40 in dezelfde periode van vorig jaar", zo klinkt het bij telersvereniging Asaja-Almería. 

"De aubergine- en komkommertelers komen daarentegen even op adem. Hoewel we voorzichtig moeten zijn vanwege de instabiliteit van de markt, laat de lange aubergine een prijsstijging zien van € 1,06 per kilo vorig jaar naar € 1,68 nu. Terwijl lange komkommer nog in vrije val was in oktober, toen deze groente nauwelijks € 0,44 per kilo kostte, heeft hij ondertussen al even de euro bereikt en blijft hij rond die waarde hangen." 

"Met Kerst in zicht hopen we dat de consument zal kiezen voor producten van lokale teelt. Voor de telers zijn het eens te meer gecompliceerde maanden met een stijging van de kosten van de meeste grondstoffen en buitensporige elektriciteitstarieven. De bezorgdheid is vooral groot omdat we weten dat het niet de teler is die de prijs van zijn product bepaalt. De prijszetting blijft overgeleverd aan de grillen van de grote supermarktketens. De prijzen zijn niet billijk en zorgen geenszins voor een evenwicht in de agrovoedingsketen", stelt provincievoorzitter Adoración Blanque. 

De telersvereniging roept daarom de overheidsdiensten op om nauwgezet toe te zien op praktijken die plaatsvinden ten nadele van de teler, de schakel die, ondanks zijn niet aflatende inzet en opoffering, de zwakste blijft. "Het ministerie van Landbouw mag zijn verplichtingen niet ontlopen en moet onmiddellijk en effectief de Voedselketenwet toepassen, een wet die verkopen onder de kostprijs verbiedt als een instrument om het voortbestaan van duizenden teeltbedrijven te garanderen en daarmee ook van een sector die essentieel is voor de economie van het land", zegt Blanque.

Voor meer informatie:
Asaja-Almería
https://asajaalmeria.org

Publicatiedatum: