Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijspiek van korte duur

Nog geen 24 uur geleden lag de TTF-gasprijs boven de 150 euro euro per megawattuur én werd zelfs de grens van 160 euro overschreden. Toch lag aan het eind van de donderdag de gasprijs ruim lager dan woensdag en vrijdagochtend is de gasprijs weer verder gezakt. Ook aan de daggasprijs is van een piek niets meer te zien. In deze crisisupdate onder meer meer hierover. 


De TTF-gasprijs voor januari 2023 is sinds begin november, eerst voorzichtig, maar sinds maandag toch weer hard gaan stijgen. Na de prijspiek op woensdag is de hevige gedurende de donderdag op en neer bewegende prijs weer aan het dalen. Bekijk hier de actuele cijfers. 

BNR spreekt van een gasprijs die op en neer springt. Energiespecialisten van AgroEnergy blikken zoals gebruikelijk weer terug op de week. Zij vinden voor komende week een stijging van de gasprijs 'waarschijnlijk'. Ondertussen is de gasvoorziening nog altijd 'prima', waardoor als belangrijke oorzaak van de onrust nog altijd naar het weerbericht kan worden gewezen (of naar speculanten, al valt die term bij BNR en AgroEnergy niet in de berichten). 

In de update van AgroEnergy ook aandacht voor de elektriciteitsprijzen. Die zijn net als de gasprijs na woensdag gezakt. Over de onbalansprijzen schrijven de energiespecialisten dat die sterk per dag verschillen. "De onbalansprijzen bleven eerst wat achter bij de prijsontwikkeling op de dagmarkt, maar nu zijn de gemiddelde prijzen vergelijkbaar."

De opbrengsten van gecontracteerd noodvermogen zijn in de afgelopen 2 maanden 'fors gedaald'. "Momenteel noteert opregelen 6-10 euro/MW,uur en afregelen slechts 1,5-3 euro/MW,uur. In de weekenden is opregelen wat lager en afregelen wat hoger geprijsd. Dit betekent een daling met meer dan 75% ten opzichte van afgelopen zomer. Er blijkt meer aanbod te zijn, maar het prijseffect is wel enorm. De prijs van regelvermogen is ook omlaag, maar niet zover als noodvermogen." Lees hier de hele update. 

De lidstaten van de Europese Unie zijn het 'goeddeels eens geworden over een maximumprijs voor Russische olie die per zee wordt vervoerd'. Daarover schrijft onder meer de NOS. Een vat mag maximaal 60 dollar kosten. Het prijsplafond gaat meebewegen met de marktprijs. Met het prijsplafond wil de EU zorgen dat staatsinkomsten van Rusland afgeknepen worden, en tegelijk voorkomen worden dat de olieprijzen te hoog oplopen door een EU-verbod op de import van Russische olie via zeeschepen, dat op 5 december ingaat.  



Uit Den Haag komt bovenstaande gasvoorraadupdate van 2 december. Nog altijd ligt het gasverbruik in Nederland lager dan normaal. Wereldwijd wordt ook minder energie gebruikt dan in 2021. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) berekende dat ten opzichte van vorig jaar er vier keer meer energie werd bespaard. BNR schrijft erover. 

Netbeheerder TenneT waarschuwt net als haar Europese collega's voor een verhoogd risico op stroomuitval deze winter. De grootste risico’s worden verwacht in Ierland, Frankrijk, het zuiden van Zweden, Finland, Malta en Cyprus. Lees hier het hele bericht bij TenneT over de Winter Outlook van ENTSO-E, een halfjaarlijkse seizoen vooruitblik van 39 Europese hoogspanningsnetbeheerders. 

Het Duitse Zentralverband Gartenbau (ZVG) reageert opgelucht op de presentatie van een Duitse conceptwet waarin de overheid de prijzen voor elektriciteit en gas wil remmen. "Het was voor ons bijzonder belangrijk dat alle mogelijkheden die de EU-staatssteun-regels voor tuinbouwbedrijven bieden, ook volledig worden toegepast in de nationale wetgeving", reageert ZVG-voorzitter Jürgen Mertz. 

Voor producenten van primaire land- en tuinbouwproducten wordt de subsidie ​​conform het Tijdelijk Crisiskader (TCF) van de EU gemaximeerd op 250.000 euro. Bij grootverbruikers zijn onder bepaalde voorwaarden ook hogere subsidies te verwachten.