Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs zet serieuze stijging in

De afgelopen tijd bleven echt grote pieken in de TTF-gasprijs uit. Vanwege relatief zacht weer en volle voorraden zakte de prijs zelfs gestaag. Pieken en dalen waren er nog steeds wel, maar zo hard als dat de gasprijs nu weer is gaan stijgen, dat is wel even geleden. Donderdagochtend werd de grens van 150 euro per megawattuur weer overschreden. In deze crisisupdate zetten we de grafieken en berichtgeving weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor januari 2023 is sinds begin november, eerst voorzichtig, maar sinds maandag toch weer hard gaan stijgen. Bekijk hier de actuele cijfers. 

De TTF 'day ahead-prijs' tikt donderdagochtend ook de grens van 150 euro per megawattuur aan, na woensdag nog nipt onder de 140 euro te zijn afgesloten. Vanwege de nog altijd sterke koppeling van de elektriciteitsprijs aan de gasprijs hier hetzelfde verhaal, al ligt de prijs na enkele mistige dagen (lees weinig zon- en windenergie) vandaag wel iets lager. De piekuren op de APX liggen echter nog steeds wel op 412 euro per megawattuur. De BELPEX-prijs (voor België) ligt met 450 euro voor piekuren nog een stukje hoger.


APX-day ahead-prijs via energiemarktinformatie.nl 

De komende dagen is de weersvoorspelling (extra) van belang voor de energieprijzen nu het kouder wordt. Weeronline wijst op hogere stookkosten nu het (licht) gaat vriezen. Ook Vattenfall als energieproducent wijst in een nieuw marktrapport op het weerbericht. De energiespecialisten schrijven dat de aanstaande periode van kou', die wel minder koud uitvalt dan eerder gedacht, "een goede test voor de energiemarkten" is en "meer inzicht zal bieden in hoe de marktprijzen zullen gaan reageren op koudere periodes later deze winter."

Een vijftigtal tuinbouwjongeren maakten woensdagmiddag kennis met Martien Visser. Zijn tweets kamen in deze updates al regelmatig voorbij. Hij wijst dagelijks op allerlei energie(transitie)feitjes, zoals recent op de harde groei van groene elektriciteit waardoor er steeds vaker teveel op het net gaat zijn. 

Op de avond bij de tuinbouwjongeren wees hij ook op de concurrentiestrijd om LNG uit Qatar die er gaande is tussen Azië en Europa. Wat de lector energietransitie bij Hanzehogeschool betreft zijn lockdowns in China 'gunstig' voor 'ons' als je kijkt naar de strijd om gas. In dat kader is nieuws, onder meer gebracht bij BNR, over een minder strenge lockdown in Chinese steden relevant. 

Ander opvallend nieuws van gisteren is dat de rechter tegen de bezitters van kolencentrales heeft gezegd dat zij geen recht hebben op compensatie van de overheid. De energiebedrijven 'hadden kunnen weten dat er een energietransitie gaande is' waardoor er aanpassingen gedaan moesten worden. Onder meer het Financieele Dagblad schrijft over de zaak die hier in detail is na te lezen. Onder meer de Amercentrale, die warmte aan kassen in de buurt levert, wordt in de zaak genoemd. 

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maakt bekend dat, in navolging op Europese besluiten, er vanaf vandaag, 1 december, een heffing komt over overwinsten bij elektriciteitsproducenten. Minister Jetten geeft in dit bericht uitleg.

Diezelfde minister Jetten heeft de Tweede Kamer gisteren toevertrouwd dat het aangekondigde energieplafond echt per 1 januari 2023 ingaat. Onder meer het Reformatorisch Dagblad schrijft erover. Op verzoeken uit de Kamer om een maximumprijs op te leggen aan energieproducenten om te voorkomen dat zij 'woekerwinsten' gaan maken gaat hij niet in. Wel wijst hij erop dat door openbaarmaking van de tarieven in Nederland volgend jaar er op die manier 'publieke druk' is op energiebedrijven. 

Vandaag is de olieban op Rusland ingegaan. In het Algemeen Dagblad aandacht voor wat dat voor Nederland gaat betekenen. 

Tot slot bericht bij BNR op basis van berichtgeving van Bloomberg dat Rusland nog altijd flink verdient aan levering van energie. De import van lng vanuit Rusland is sinds een jaar met ruim 40 procent gestegen. Vooral Frankrijk en België zouden zich roeren op LNG-front.