De inflatie in Nederland volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) was in november 11,2 procent, meldt het CBS. In oktober was dat 16,8 procent. Dit is een snelle raming op basis van nog onvolledige brongegevens. De reguliere cijfers, inclusief de inflatie volgens de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI), worden op 8 december gepubliceerd. Een inflatie van 11,2 procent in november 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 11,2 procent hoger zijn dan in november 2021.

Consumenten minder pessimistisch, stemming producenten verbetert
Consumenten waren in november iets minder somber dan in oktober, toen hun vertrouwen een absoluut dieptepunt bereikte. Het consumentenvertrouwen lag ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen van producenten verbeterde in november en lag onverminderd boven het langjarig gemiddelde.

Consumptie huishoudens, export en investeringen groeien
Het volume, werkdaggecorrigeerd, van de goederenexport was in september 2,9 procent groter dan in september 2021. De groei is iets groter dan in de voorgaande twee maanden. Er werden in september vooral meer transportmiddelen, machines en apparaten uitgevoerd.

In september 2022 hebben huishoudens 2,2 procent meer besteed, voor prijsveranderingen en koopdagen gecorrigeerd, dan in september 2021. Net als in voorgaande maanden hebben ze meer besteed aan diensten, maar minder aan goederen.

Aantal faillissementen verder toegenomen in oktober
Er zijn in oktober 45 bedrijven (inclusief eenmanszaken)meer failliet verklaard dan in september. Het aantal uitgesproken faillissementen is laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona. Het aantal uitgesproken faillissementen in de eerste tien maanden van 2022 is ruim 10 procent hoger dan in dezelfde periode van 2021.

Bron: CBS