De telers die momenteel nog een tomatenteelt in kas hebben staan, hopen op goede prijzen. Wat dat betreft valt het voorlopig nog tegen. De eerste oogst uit de herfsteelt werd afgelopen week nog niet echt goed betaald. De middenprijs voor trostomaten op de VBT-klokken zakte zelfs nog iets. 

Met een gemiddelde kiloprijs van ruim 71 eurocent ligt de middenprijs onder het vijfjarig gemiddelde. De prijs voor losse tomaten ligt met gemiddeld 75 eurocent over week 47 wel iets hoger, maar ook hier ligt de prijs lager dan een week voordien. De nog steeds wel verwachte stijging van de prijs richting Kerst en 2023 blijft nog even uit.

Een blik op de cijfers voor trostomaten de afgelopen jaren t/m 2015 leert dat vrijwel altijd de prijzen vanaf week 47 begonnen te stijgen. Alleen in 2015 was dat niet het geval en zakte de trostomatenprijs daarna zelfs nog iets. 

De komkommerprijs zit wel in de lift. In week 47 kwam de gemiddelde stuksprijs uit op 72,7 eurocent. Paprika's komen we in het klokprijzenoverzicht van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties niet meer tegen.

Wel slasoorten. Hier stegen in week 47 over het algemeen de prijzen. De prijs voor lollo rosso uit de serre daalde wel iets, maar ligt met gemiddeld 62 eurocent per stuk ruim het oogst van alle soorten.

De middenprijs van aardbeien tot slot steeg licht tot boven de 6,5 euro per kilo. Een kilo Elsanta leverde nipt meer dan 7 euro op. 

Bekijk hier alle VBT-cijfers over week 47 voor groenten en fruit