Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook top-10-notering voor zonuren Nederland in november

November 2022 staat nu al in de top-10 van zonnigste novembermaanden. Het is al de achtste maand van het jaar die een top-10-notering behaald en de tiende zonnige maand van dit jaar, zo becijfert Weeronline. Hierdoor neemt het zonrecord, dat al op 8 november werd behaald steeds extremere vormen aan. De grens van 2.200 zonuren wordt waarschijnlijk geslecht en Den Helder is zelfs op weg naar 2.370 zonuren!

Gemiddeld over het land heeft de zon deze november tot en met gisteren ongeveer 90 uur geschenen. Daarmee staat november 2022 nu al op de zesde plaats in de ranglijst met zonnigste november-maanden sinds de start van de metingen. Naar verwachting komt november uit op ongeveer 95 zonuren. Daarmee komt november uit rond een vijfde plaats. In het huidige klimaat is een landelijk gemiddelde van 70 zonuren normaal.

De meeste zonuren zijn deze maand geregistreerd in het zuiden van het land. Maastricht is staat nu al op meer dan 100 uur. In het noorden scheen de zon tot dusver 75-80 uur.

Jaarrecord zonneschijn op weg naar 2200 uur!
November sluit aan in een reeks van uitzonderlijk zonnige maanden. Dit jaar verliep alleen januari somberder dan gebruikelijk, daarna waren alle maanden zonnig. En maar liefst acht maanden behaalden een top-10 notering. Alleen in mei en september was dit niet het geval. Maart spande de kroon met een maandrecord van 245 uur zon tegen 141 normaal.

Gemiddeld over het land scheen de zon dit jaar tot dusver al 2164 uur en met een normaal verloop van de rest van het jaar komt het record uit rond 2225 uur. Al op 8 november werd het jaarrecord uit 2003 van 2099,5 uur zon gebroken. Opmerkelijk is dat de grens van 2100 zonuren dit jaar voor het eerst geslecht werd en nu meteen de grens van 2200 zonuren in zicht komt. Alleen een zeer somber verloop van december kan dit nog verhinderen.

Een normaal jaar telt gemiddeld over het land 1773 zonuren. Daarmee telt dit jaar 25% meer zon dan gebruikelijk.

Beste weer voor zonnepanelen in noordwesten dit jaar
Het landelijke recordaantal zonuren is al bizar te noemen, nog extremer is het zonrecord in Den Helder. De grens van 2.300 zonuren is daar op 24 november al gepasseerd. En dat terwijl het oude record op 2194 zonuren stond, gemeten in 2003. Normaal schijnt de zon in Den Helder 1888 uur. De zon scheen er nu al 417 uur (oftewel 22%) meer dan gebruikelijk en daar komt bij een normaal verloopt van de rest van het jaar nog 70 uur bij. De eindstand komt dan uit rond 2370 uur.

Ook Vlissingen zal de grens van 2.300 zonuren dit jaar slechten. De teller staat tot en met gisteren op 2.280 uur en zal eind dit jaar normaal gesproken uitkomen rond 2.350 uur. De normaal voor dit station is 1885 uur.

Bron: Weeronline

Publicatiedatum: