Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Injectie in gasveld Groningen opnieuw theoretisch onderzocht

Er is theoretisch onderzoek uitgevoerd naar het effect van de injectie van stikstof, CO2 en water in het Groningergasveld. Gekeken is naar wat het effect van injectie op de seismiciteit is. In een brief aan de Tweede Kamer is staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw wel duidelijk over zijn standpunt: "Met het Groningenveld wordt niet
geƫxperimenteerd en de beste manier om de veiligheid in Groningen te verbeteren, is door te stoppen met de gaswinning."

Het theoretische onderzoek naar de effecten van injectie op de seismiciteit in het Groningenveld is gestart in 2020 en uitgevoerd door Fugro en DynaFrax, een start-up van het Helmholtz centrum in Potsdam.

Om de gestelde onderzoeksvragen te beantwoorden hebben de onderzoekers een nieuw model van het Groningenveld ontwikkeld. Het doel hierbij was om de reservoirdrukken en seismiciteit in de periode 1960-2020 na te bootsten, zodat het model kon worden gebruikt om injectie na deze periode te modelleren. Vijlbrief schrijft: "Helaas was dit nieuwe model niet in staat de geobserveerde
seismiciteit en tegelijk het verloop van de reservoirdruk na te bootsen. Hierdoor kunnen er op basis van dit onderzoek geen eenduidige conclusies worden getrokken over de effecten van injectie op seismiciteit. Ik vind het jammer dat een eenduidige uitkomst ontbreekt."

Nieuw onderzoek
De onderzoekers deden aanbevelingen voor het doen van een haalbaarheidsstudie met het oog op voortzetting van de Groningergaswinning. Vijlbrief neemt de aanbevelingen niet over en wijst daarbij op het besluit van het kabinet om het gasveld te sluiten. Wel neemt hij de aanbeveling over om een vervolgonderzoek te doen om toch de oorspronkelijk gestelde onderzoeksvragen te beantwoorden. TNO zal een nieuw theoretisch onderzoek uitvoeren met het bestaande, eventueel licht aangepaste, model van het Groningergasveld.

Vijlbrief schrijft in de brief van 24 november dat hij zich realiseert dat er vragen leven over de mogelijkheid om met injectie het optreden van aardbevingen te bedwingen. "Ik wil graag dat hier een eenduidig antwoord op komt. Dit antwoord kan mogelijk ook nuttig zijn voor andere toepassingen van injectie, zoals gasopslagen of andere vormen van (energie)opslag."