"We blijven onderzoek doen naar nieuwe manieren om de meest kosteneffectieve oplossingen te bieden"

"Stijgende energieprijzen zijn een uitdaging voor telers. Energiekosten kunnen een van de cruciale barrières zijn voor veel potentiële gebruikers van onze technologie en daar zijn we ons van bewust. Daarom houden we, om de juiste vooruitzichten voor toekomstige winsten te geven, rekening met energieprijzen voor meerdere jaren vooruit, waardoor we zekerheid over het rendement bieden. Om de operationele kosten te beheersen, bieden we zonnepanelen en warmtepompen aan," merkt Wojciech Krajewski op, oprichter en CEO van Hydropolis, een Poolse agtech.

Volgens Wojciech behoren hernieuwbare energiebronnen tot de meest effectieve manier om de energiekosten van een vertical farm drastisch te verlagen. Hydropolis' hydrocultuursysteem gebruikt minder water en minder meststoffen, waardoor ook op andere gebieden dan energieprijzen kan worden bespaard.

"Aangezien de situatie op de gas- en energiemarkt onstabiel is blijven we onderzoek doen naar nieuwe manieren om de meest kosteneffectieve oplossingen te bieden."


Wojciech Krajewski

Sinds de oprichting in 2020 is het de missie van het bedrijf geweest om innovatie te leveren in de tuinbouwsector en ecologische alternatieven te bieden voor conventionele teeltmethoden.

Hydropolis ontwikkelde twee verschillende technologieën voor indoor farming: Smart Crop, een compleet verticaal teeltsysteem en Plantainer, een hydroponische containerfarm binnen. Software die het systeem automatiseert, is verantwoordelijk voor alle teeltprocessen. De oplossingen zorgen voor een resource-efficiënte en hoogwaardige teelt, inclusief voorontwerp en inschatting van alle kosten en opbrengsten.

Potentieel van vertical farming in Polen
Zoals Wojciech uitlegt, krijgt Polen elk jaar te maken met ernstigere gevolgen van de klimaatverandering. Waterbronnen in het land zijn zeer schaars. Voortdurende droogtes tasten de teelt van gewassen aan en veroorzaken verliezen.

Bovendien bedreigt de huidige economische en politieke situatie het welzijn van veel telers. Als bedrijf dat alternatieve, waterbesparende en het hele jaar door toepasbare tuinbouwmethoden levert, wil Hydropolis deze problemen aanpakken. Over het marktpotentieel gesproken, het bedrijf heeft zijn businessplan gebaseerd op de consumptie van verse producten.

"Om specifieker te zijn, kiezen we voor sla, omdat het een van onze belangrijkste gewassen is. Volgens OEC werd Polen in 2020 wereldwijd de 11e grootste exporteur en importeur van sla. Ook andere statistieken wijzen op een toename van de slaconsumptie in de afgelopen tien jaar. Terwijl de jaarlijkse consumptie in 2010 ongeveer 50.000 ton bereikte, ging het aantal naar meer dan 103.000 ton in 2019," aldus Wojciech.

De groeitrend is dynamisch. Terwijl aan het begin van het decennium de jaarlijkse consumptie van sla slechts 1,3 kg per persoon bedroeg, groeide deze naar 2,7 kg in 2019. Het gaat gepaard met een verandering in consumentengewoonten. Steeds meer Polen gaan over op een meer bewuste en duurzame levensstijl. De samenleving is ook steeds milieubewuster geworden en besteedt meer aandacht aan duurzaamheidsaspecten zoals waar voedsel vandaan komt, of het bewerkt is en of het vrij is van gewasbeschermingsmiddelen, legt Wojciech uit.


Het Hydropolis team

Vraag van de retail
Telers behoren tot de groep klanten die het meest contact opnemen met het bedrijf, omdat zij zich willen beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering en het hele jaar door gewassen willen leveren. Daarnaast wordt het team ook benaderd door vertegenwoordigers van winkelketens en voedselgroothandelaren die willen overstappen op een meer lokale en duurzame teelt.

Uniek kenmerk
"Onze startup richt zich op het leveren van producten en diensten van de hoogste kwaliteit tegen een concurrerende prijs. We hebben een superieure klantenservice opgebouwd door nieuwe telers volledige training en mentorschap te bieden. Om de tuinbouw efficiënt te maken wat betreft teeltkosten, gebruiken we HydroLed-lampen met beweegbare functies en hernieuwbare energiebronnen," voegt Wojciech toe.

Het eerste dat werd gebouwd was een R&D-centrum in Krakau, Polen. Daar draait en test het team teeltrecepten voor nieuwe plantensoorten. De verkoop begon in maart van dit jaar en momenteel is het bedrijf in de onderhandelingsfase voor de bouw van een 980m2 grote vertical farm buiten Warschau.

De farm wordt volledig ontwikkeld en uitgerust door Hydropolis. De belangrijkste doelen op de markt zijn lokale telers, maar de systemen zijn ook geschikt voor restaurants, hotels, onderzoekscentra, NGO's en scholen. De huidige primaire markt van Hydropolis is Europa, maar Hydropolis wil binnenkort ook naar het Midden-Oosten.

Grow Wizard is het geheime ingrediënt dat de technologie van Hydropolis bijzonder maakt. Deze alles-in-één automatiserings-software maakt het telers gemakkelijk en comfortabel. Het bedrijf wil dat zijn technologie toegankelijk is voor telers en ondernemers op elk kennisniveau. Van het planten van zaailingen en het oogsten tot de verkoop, het platform zorgt voor meer geoptimaliseerde gewassen en minder verspillende voeding.

Teeltrecepten op maat
"Onze systemen maken gebruik van hydrocultuur, waardoor we bijna alle groenten, fruit, kruiden en microgreens kunnen telen. Het team test momenteel verschillende algoritmen voor tal van kruiden en greens. Daarnaast kunnen ze op verzoek van de klant een speciaal teeltrecept ontwikkelen."

Wojciech voegt daaraan toe: "We breiden onze lijst met teeltrecepten voortdurend uit met planten als bloemen, microkruiden en geneeskrachtige kruiden. Momenteel ontwikkelen we intelligente technologie voor het telen van aardbeien. We zijn van plan deze in het komende jaar te introduceren. In de toekomst zijn we van plan de mogelijkheden van het telen van eiwithoudende gewassen te onderzoeken."

"Afhankelijk van de individuele mogelijkheden bieden we een reeks producten die aan tal van behoeften kunnen voldoen. Smart Crop is geschikt voor tuinbouwbedrijven van 40 tot 2000 m2. Het is gemakkelijk op te schalen en perfect voor commercieel gebruik. Voor ambitieuze telers die niet over de juiste infrastructuur of ruimte beschikken, hebben we Plantainer ontworpen," legt Wojciech uit.

De apparatuur is wereldwijd compatibel en transporteerbaar, zodat teelt overal ter wereld mogelijk is. Hydropolis wil telers en ondernemers een product bieden waarmee ze lokaal en ongeacht het seizoen planten kunnen telen.

Voor meer informatie:
Wojciech Krajewski, oprichter en CEO
Hydropolis sp. z o.o.
info@hydro-polis.com
www.hydro-polis.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.