"Het is een treurig gezicht, zo'n lege kas, maar in feite is het stoppen met de ‘belichte teelt’ de 'redding' voor zijn kwekerij." Dat zegt Loek van Adrichem in het NRC. De krant nam een kijkje in de kassen van de teler in Steenbergen. In de krant komen ook John Willems van Royal ZON, Ton van Dalen van Oxin Growers, Growers United, supermarkten Albert Heijn en Jumbo, Vereijken Kwekerijen en de WUR voorbij.

De laatste maanden zijn de productiekosten van Van Adrichem dusdanig fors gestegen, dat hij besloot te stoppen met de belichte teelt. Vorig jaar kostte het nog 60 cent om een kilo tomaten te telen. Nu is dat zo’n 80 cent, zegt hij in de krant. Loek spreekt van 'het tomatenspel', waarmee hij de wedloop bedoelt tussen telers om wie het snelst en efficiëntst kan produceren.

NRC sprak ook Hans van Vereijken Kwekerijen, waar ze wel belicht telen deze winter. Albert Heijn betaalt de teler volgens de krant extra voor Tasty Tom-tomaten deze winter. Hoeveel, dat blijft tussen de supermarkt en de teler.

Lees hier het hele verhaal in de krant (€).