De markt voor paprika's in de Verenigde Staten is op dit moment verdeeld, omdat de leveringen zowel vanuit het zuidoosten van de VS als Mexico komen. "Door de constante problemen met het weer in het zuidoosten wordt het aanbod daar sterk beïnvloed door het weer," zegt Paul J. Maglio van Maglio Companies over de aanvoer van groene paprika's. Met name in delen van Florida vriest het op dit moment (21-11 red.). Die vorst volgt op een orkaan 2 weken geleden en orkaan Ian vorige maand. Tegelijkertijd is Mexico nog niet in het piekseizoen en zal dat pas begin december komen als zij grotere volumes gaan verschepen.

Wat betreft de gekleurde paprika's zijn de rode, gele en oranje paprika niet constant beschikbaar. "Er druppelt wat aanbod binnen vanuit Canada, maar het is zeker moeilijker om aan gekleurde paprika's te komen," aldus Maglio.

Tegelijkertijd is er ook wat minder vraag. "Mensen ervaren ook hun eerste echte lage temperaturen en wat doen ze? Ze trekken zich wat terug, zodat het lage aanbod goed past bij de lagere vraag." 

2002 vs 2021
Het is een heel ander beeld dan een jaar geleden, toen er minder weersproblemen waren, maar Covid een belangrijke factor was. "Het was een vreemde markt. Het was het eerste seizoen dat telers konden zien of zij teveel of te weinig hadden aangeplant ten opzichte van de vraag die zij verwachtten. Dus men had of te veel en probeerde dat te verplaatsen of men had niets en zei: kom maar terug in de lente," zegt hij.

Dit jaar zou een terugval in de economie het aanplanten kunnen beïnvloeden. "Dus de vraag die ze niet echt zagen aankomen, trof hen dit jaar met iets minder planten en wat weersproblemen," merkt Maglio op. "Ik denk dat de markt ongeveer 20-30% groter is dan vorig jaar.

Maar vooruit kijkend zal zowel vraag als aanbod verbeteren. Maglio geeft aan als Mexico in zijn piekseizoen komt, het totale aanbod beter zal zijn. "Ik voorspel dat de vraag de komende maand zal stagneren. Daarna zullen we wel geen grote stijging zien tot na nieuwjaar, wanneer mensen weer goede voornemens hebben om gezond te eten. De stijging van het aanbod zal dan groter zijn dan de vraag, waardoor de prijzen afvlakken naar normale prijzen in het eerste kwartaal van volgend jaar."

Voor meer informatie: 
Paul Maglio
Maglio Companies
Tel: + 1 414 906 8800
info@maglioproduce.com
www.maglioproduce.com