Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roger Vanmarcke, Roeselare

Uit de oude doos: "Meer concentreren op export"

Met ingang van volgend jaar gaat de handelsgroep Roger Vanmarcke met thans nog vestigingen in Roeselare, Lendelede en Lille zich geheel concentreren op de export van Belgische groenten en fruit. De bestaande invoeractiviteiten, het kantoor en de opslagruimte in het groothandelscentrum in Roeselare zullen worden opgeheven. "Na rijp beraad zijn we tot dit besluit gekomen, omdat onze exportbezigheden dusdanig zijn toegenomen en zich nog steeds uitbreiden dat we daar onze handen meer dan vol aan hebben", verklaart algemeen directeur en oprichter Roger Vanmarcke (52).

Roger Vanmarcke (rechts) en zijn zoon Erwin

In 1959 begon hij in Lendelede, tussen Roeselare en Kortrijk, als kleinhandelaar en marktkramer in groenten en fruit. Vijf jaar later vestigde hij zich als grossier op de groothandelsmarkt in Kortrijk. In 1971 begon hij met de export van Belgische sla, komkommers, bloemkool, tomaten, prei en daarnaast speciaal aardbeien als hoofdartikel naar Duitsland. De in 1981 in de zaak gekomen zoon Erwin: "De verkoop volgens het bloksysteem en de simultaanverkoop op de veiling Roeselare betekenden een grote vooruitgang. Daardoor hebben we er veel grote Duitse en Franse klanten bijgekregen. Onze Duitse afnemers zitten vooral in de streek van Aken en Bielefeld. Sinds 1986 zijn er veel klanten in de streek van Parijs bijgekomen. Dat zijn vooral filiaalbedrijven. Verder wordt onze export van Belgische Conference naar de Canarische Eilanden en Italië steeds belangrijker." 

In 1983 ging de tweede zoon Curd zich met de invoer belasten, met als voornaamste producten Franse bloemkool, perziken en meloenen uit Italië. Eind dit jaar [1988] wordt de eenmanszaak Roger Vanmarcke een NV waarin de PVBA Roger Vanmarcke en Zonen wordt opgenomen. In 1987 bedroeg het zakencijfer van de groep BF 520 miljoen tegen BF 380 miljoen in 1986.

Directie en bureaumedewerkers van de firma Roger Vanmarcke

Speciaal voor de service aan de Franse afnemers werd vorig jaar april het bureau Roger Vanmarcke France opgericht. Erwin Vanmarcke: "In feite is dit een soort postbus voor onze Franse relaties. Die kopen normaal direct bij ons in België in. Wij exporteren hun bestellingen naar ons Frans filiaal en dit factureert aan onze Franse klanten. Daarmee wordt een hele rompslomp van papieren formaliteiten en betalingsmoeilijkheden voorkomen. Alles wat we naar Frankrijk uitvoeren wordt op die manier in feite door onze Franse firma ingevoerd. Onze ervaring leert dat onze Franse klanten daar heel tevreden mee zijn."

Bij Vanmarcke werken in totaal 16 mensen. De eigen transportmiddelen bestaan uit twee opleggers en twee vrachtcombinaties. Met ingang van 1 januari a.s. zullen de bedrijfsactiviteiten gecentraliseerd worden in het pas gereed gekomen magazijn en kantoor in Lendelede, een bedrijfsruimte van 1.500 m2, voorzien van een frigo en twee laadkaaien.

Erwin Vanmarcke voor de nieuwe loods in Lendelede

Desgevraagd erkent Roger Vanmarcke dat het stopzetten van de afdeling invoer hem aan het hart gaat. "Maar we hebben doelbewust voor specialisatie van de export gekozen. Wat het zwaarst is moet nu eenmaal het zwaarst wegen. Daarom wordt 1989 als onze zaak dertig jaar bestaat een zeer belangrijk jaar. De buitenlandse vraag naar Belgische producten beweegt zich in stijgende lijn. Van de appels zijn dat vooral de soorten Jonagold, Gloster en Boskoop en van de peren de Conference. Ook is er steeds meer vraag, vooral uit Duitsland, naar de beste kwaliteiten Belgische kropsla en tomaten. Op die marktontwikkeling willen we met volle inzet inspelen en onze export aanzienlijk verbreden", aldus Roger Vanmarcke.

Bron: Primeur 02 - Jaargang 03 - 29 juli 1988

Publicatiedatum: