In Europa hebben veel glastelers besloten de winterteelt over te slaan vanwege de hoge gasprijzen. "Niemand gaat als het ware extra gas gebruiken om de kassen te verwarmen voor de tomaten- of paprikateelt, want de EU moet eerst verwarming leveren aan de huishoudens", zegt Fatih Kördemirci van Kurt Group of Companies.

Dat is een van de redenen waarom de tomatenexport vanuit Turkije naar Europa omhoog gaat. "Hier in Turkije verwarmen we kassen met geothermisch water, wat veel goedkoper is dan gas", merkt hij op. "Geen enkele teler in Turkije gebruikt gas. Sommigen gebruiken steenkool, maar de meeste telers in onze regio, de Egeïsche regio, gebruiken geothermisch water." 

Omdat deze energiebron veel goedkoper is dan gas, is het vanzelfsprekend dat de producten die uit de kassen van Turkije komen ook goedkoper op de markt komen, volgens Fatih. "Dit geeft ons een voordeel. We kunnen zeer concurrerend zijn met onze prijzen." Aardwarmte is niet de enige factor die voordeel oplevert. "Niemand in Turkije gebruikt kunstlicht. We hebben hier veel zonlicht. Warmte en voldoende licht is alles wat je nodig hebt om kwaliteitsvolle groenten te telen. Dat maakt Turkije tot een goede keuze voor de bevoorrading van de EU-markt."

Voldoen aan de EU-normen voor export
De Kurt Group of Companies is sinds de jaren 80 actief in de tuinbouw en heeft verschillende teelten. "We hebben veel citroenvelden in het zuiden van Turkije. In 2008 hebben we een kas van 5 hectare gebouwd waar we trostomaten telen en in 2011 een kwekerij van 1,2 hectare. In 2015 hebben we een verwerkingsfaciliteit opgetrokken waar we groenten en fruit drogen." 

Aangezien de tomaten bestemd zijn voor de exportmarkt, met name de EU, moet Kurt Group aan verschillende normen voldoen. "De EU accepteert geen producten met een bepaald residugehalte. Er zijn veel chemische producten die Turkse telers normaal gesproken gebruiken, maar die bij export naar de EU verboden zijn."

Het kan best lastig zijn om aan die normen te voldoen en ondertussen ook allerlei plagen en ziekteverwekkers uit de teelt te houden. "We moeten heel gefocust zijn op klimaatbeheersing in de kas om ziekten en plagen een halt toe te roepen. We hebben teelttechnici die continu de kas controleren. Tegelijkertijd zijn onze medewerkers al tien jaar werkzaam in de tuinbouwsector en hebben ze dus veel knowhow. Dus als ze iets zien waar ze niet zeker van zijn, melden ze dat altijd aan de teelttechnici, die zo nodig naar een oplossing zoeken."

Fatih onderneemt ook meer directe actie om ziekteverwekkers te bestrijden. "We gebruiken enkele chemische producten die in overeenstemming zijn met de EU-regelgeving. Zo worstelden we enorm met Tuta Absoluta totdat we de perfecte oplossing vonden, die eigenlijk helemaal niet chemisch is. We vonden dit product bij een Japans bedrijf, Sumi Agro. Het is een feromoon dat verhindert dat de Tuta Absoluta partners vindt."

Hoewel biologische oplossingen effectief kunnen zijn, moet Fatih voor sommige plagen of ziekten de planten besproeien. "Maar we kijken altijd naar wat de EU wel of niet toestaat", benadrukt hij. "Het geaccepteerde residugehalte wordt altijd gedocumenteerd en je kan altijd nagaan hoeveel dagen na het spuiten er gewacht moet worden voordat het residugehalte weer gedaald is."

Hoewel Kurt Group de kwaliteit voor export naar de EU kan behalen, zegt Fatih dat niet alle Turkse telers dat kunnen. "Met onze hightech kas is het makkelijker om tomaten zonder residu te telen. Maar in Antalya vindt de teelt in barre weersomstandigheden plaats, dus moeten de telers veel plagen bestrijden en kunnen ze niets anders doen dan de planten besproeien. Niet elke teler hier weet dat de EU het besproeien van de planten toestaat. Alleen is er een algemeen gebrek aan kennis over welke gewasbeschermingsmiddelen gebruikt kunnen worden en over hoeveel dagen men moet wachten na het besproeien."

Gedroogd product
"We telen op kokossubstraat in een kas van 5,5 meter hoog. Dat is erg handig voor de teelt, want je kan het klimaat beter sturen. We hebben een geautomatiseerd irrigatiesysteem dat de tomaten precies de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen biedt die ze nodig hebben. We zouden bijvoorbeeld de kas zelfs kunnen opdelen in 4 of 6 stukken en die elk voorzien van een irrigatieschema op maat. We hebben ook een geautomatiseerde transportlijn. Je ziet hier niemand karren duwen om van punt A naar punt B te gaan. Er is een verwarmingsscherm, want in de winter wordt het hier behoorlijk koud, dat we in de zomer ook gebruiken om de planten wat schaduw te geven. In de winter kan het ook flink sneeuwen. Daarom hebben we een verwarmingsleiding op het dak van de kas geplaatst om er de sneeuw te doen smelten. Want als je die niet kunt verwijderen, stort de kas in." 

Kurt Group droogt ook groenten en fruit met een droogfaciliteit van 4.000 m². Een bijkomende faciliteit van 6-7.000 m² zit in de pijplijn. "Er is een enorme vraag naar gedroogde producten", legt Fatih uit. "We verwerken alle soorten groenten en fruit, afkomstig van veel verschillende telers." Doordat er steeds meer producten van telers binnenkwamen, besloot het bedrijf de capaciteit uit te breiden. "We hebben veel plannen. Naast het drogen zullen we ons blijven richten op kassen, nog meer dan nu. Nu hebben we 5 hectare, maar ons doel in de komende drie jaar is om er nog eens 5 bij te doen. En daarna zullen we proberen uit te breiden naar 15 hectare. Dat worden heel veel tomaten!" 

Voor meer informatie:
Fatih Kördemirci
Kurt Group of Companies
Tel: +90 5072067907 (Turkije)