Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Unicum bij aardwarmteboring Maasdijk: metingen mogelijk tijdens injecteren

De eerste twee putten van Aardwarmte Maasdijk zijn met een goed gevolg geboord. Dit betekent dat ze bovengronds konden worden afgesloten met een zogeheten wellhead. Een wellhead (afsluiter van de put) is de apparatuur die fungeert als het eindpunt van een geothermiebron. De zogeheten 'trees' zijn voor het eerst in een Nederlands geothermie-project horizontaal geplaatst.  

"De wellhead vormt de verbinding tussen wat er onder de grond gebeurt en de bovengrondse installaties”, vertelt Bert Jan Koers, senior drilling engineer op de boorlocatie aan de Lange Kruisweg in Maasdijk. Hij werkt voor HVC via Well Engineering Partners en is onder meer betrokken bij het putontwerp, inkoop van materialen en diensten en begeleiding tijdens de boorfase.

Afsluiter 
Tijdens de boorfase is een zogeheten blow out preventer geïnstalleerd boven op de wellhead. Dat is een mechanisch apparaat waarmee de put kan worden afgesloten. Deze afsluiter is essentieel in de opbouw van de put.

Chroomstaal
Tijdens de productiefase biedt de wellhead via de afsluiters toegang tot de put. De diameter van de wellhead en afsluiters zijn vanzelfsprekend in lijn met de grootte van de buizen die ondergronds geïnstalleerd zijn. En omdat die buizen corrosieresistent zijn, is de welhead in chroomstaal uitgevoerd. “Eigenlijk volledig in lijn met de rest van het ontwerp”, zegt Bert Jan Koers.

Innovatie plaatsing ‘trees’
Bij de wellheads in Maasdijk zijn de ‘trees’ voor de productie- en injectieoutlets horizontaal geplaatst, wat als voordeel heeft dat bijvoorbeeld metingen gedaan kunnen worden tijdens het injecteren. Dat is niet nieuw in de boorindustrie, het is wel voor het eerste toegepast bij een geothermie-project in Nederland. In de productieput heeft deze opstelling het voordeel dat de electrical submersible pomp (ESP) vervangen kan worden zonder dat het bovengrondse leidingwerk losgekoppeld hoeft te worden, wat zowel tijd als geld bespaart wanneer de ESP-pomp moet worden vervangen. De wellheads zijn ontworpen en geleverd door Liberty Drilling Equipment uit Beverwijk.

Bron: Aardwarmte Maasdijk 

Publicatiedatum: