Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
samenwerking Royal Brinkman en Agro4all

Nieuwe inzichten in IPM-strategie dankzij digitaal platform

Met de toenemende combinatie van chemische en biologische middelen en het brede assortiment aan natuurlijke vijanden wordt geïntegreerde gewasbescherming (IPM) steeds uitdagender. Welke middelen zijn er tegen een ziekte of plaag? Hoe zijn deze toegelaten in mijn teelt? Royal Brinkman introduceert samen met Agro4all een nieuwe tool, die antwoorden geeft op deze vragen en het adviesproces digitaliseert en overzichtelijk maakt: de Adviesgenerator.


Henry van der Meer productspecialist gewasbescherming Royal Brinkman (l) presenteert de adviesgenerator aan Erwin van Luijk, J&A Flowers

IPM voor iedereen begrijpelijk
95% van de Nederlandse telers past biologische gewasbescherming toe om ziekten en plagen te bestrijden. Wanneer deze aanpak niet voldoende is, wordt er een combinatie ingezet van biologische en chemische gewasbescherming. De combinatie van al deze middelen wordt steeds ingewikkelder. Welke natuurlijke vijanden zijn er reeds ingezet en welke middelen hebben neveneffecten? De Adviesgenerator vereenvoudigt de IPM-strategie door de juiste middelen te selecteren voor een specifieke teelt of plaag. Bijzonder hieraan is dat het nieuwe digitale platform alle toegelaten chemische en biologische middelen combineert met natuurlijke vijanden in één overzichtelijk advies aan de teler.

Een complete database voor elke teelt
Royal Brinkman signaleerde dat de informatievoorziening in de tuinbouwsector op het gebied van toegelaten gewasbeschermings-middelen en hun toepassingen beter kon. In samenwerking met Agro4all is de Adviesgenerator ontwikkeld. Deze digitale tool genereert een optielijst voor de teler, welke gewasbeschermings-middelen in de eigen situatie zijn toegestaan. Zo kan er bijvoorbeeld gefilterd worden op teelt, teeltsysteem, ziekte, plaag of onkruid. Naast de optielijst is er per product extra informatie beschikbaar; zoals alle toepassingsadviezen van het etiket, aanvullende toepassingstips en neveneffecten op natuurlijke vijanden. Alle informatie die een teler nodig heeft op het gebied van gewasbescherming komt zo snel en gemakkelijk aan bod. De app is kosteloos te downloaden via de App Store en Google Play Store onder de naam Agro4all en beschikbaar voor alle teelten en plagen in Nederland.

Wettelijke en actuele informatie conform CTGB
Veel kennis zit volgens Productmanager Gewasbescherming Thomas Kern nu in de hoofden van specialisten en adviseurs. “Zij zouden veel meer bezig moeten zijn met het ondersteunen van telers in hun teeltstrategie. Detailinformatie over middelen moet makkelijk vindbaar zijn en voor iedereen transparant,” aldus Thomas.

Met alle veranderingen op het gebied van wetgeving voor gewasbescherming is het voor telers lastig om up-to-date te blijven. Wettelijke gebruiksvoorschriften kunnen snel veranderen. Daarom is de database van de Adviesgenerator gelinkt aan het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). De informatie die de Adviesgenerator beschikbaar stelt, is daarmee altijd actueel.

Datagedreven aanpak
Royal Brinkman werkt momenteel in samenwerking met telers aan de doorontwikkeling van de huidige versie van de Adviesgenerator. In de toekomst zal het ook mogelijk worden om data vanuit MyScout toe te passen in de digitale tool. Hierdoor wordt de informatie vanuit de Adviesgenerator nog beter afgestemd op een specifieke en persoonlijke situatie. De Adviesgenerator draagt bij aan een datagedreven gewasbeschermingsaanpak. Hiermee slaat Royal Brinkman de brug van data naar waarde en wordt gewasbescherming makkelijker gemaakt. 

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
Woutersweg 10
2691 PR 'S-Gravenzande
Tel.: +31 (174) 44 61 00
[email protected]
www.brinkman.nl

Agro4all
Goessestraatweg 19
4421 AD Kapelle
Tel.: +318 5080 5020‬
[email protected]
www.agro4all.com

Publicatiedatum: