Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologisch afbreekbare pot geeft besparing op tijd, arbeidskrachten en geld

De Franse AGF-sector is de laatste tijd bijzonder voortvarend geweest in het aanbieden van plasticvrije verpakkingen, maar heeft nog een lange weg te gaan. Vóórdat de producten in de schappen van groothandelszaken en supermarkten kunnen worden gelegd, groeien ze namelijk heel vaak eerst... in plastic potten. Dit levert elke dag opnieuw tonnen afval op, leidt tot een extra grote ecologische voetafdruk en een beperkte efficiëntie bij het gebruik van de planten.


Francis Paon op de 2022-editie van de Fruit Attraction-beurs

Om een duurzame oplossing te kunnen bieden die zowel vriendelijk is voor het milieu als bruikbaar voor de tuinbouw, heeft Fertil de zogeheten Fertilpot ontwikkeld, een volledig biologisch afbreekbare pot, volledig opgebouwd uit houtvezels. Volgens Francis Paon is deze oplossing echter niet nieuw. "Fertil is een bedrijf dat is ontstaan in de jaren zestig. Fertil bood ook toen al producten aan om de agronomische ontwikkeling van bloemen en planten te vergemakkelijken, vooral binnen de tuinbouwsector. Maar in de jaren zeventig en tachtig heeft de opkomst van plastic potten ervoor gezorgd dat we onze positie op de markt verloren. Fertil bleef vervolgens groeien op het gebied van de plantenteelt en bracht uiteindelijk twee producten op de markt: het Fertiss-substraat, speciaal ontworpen voor zaailingen van en het stekken van fruitbomen en de Fertilpot, ons belangrijkste product."

Het assortiment aan Fertil-potten - © Fertil.fr

De Fertilpot: is 100% natuurlijk en wordt lokaal ontwikkeld
De Fertilpot is een natuurlijke oplossing die de afvalproductie en de ecologische voetafdruk drastisch verkleint. Om coherent te zijn ten aanzien van de ecologisch verantwoordelijke aanpak, wil Fertil echter het volledige productieproces onder controle houden.

"De Fertilpot bestaat zoals gezegd voor 100% uit houtvezels. De grondstoffen die we voor de productie van onze pot gebruiken komt uit de bossen van de Vogezen, de plek waar ook onze productie-eenheid is gevestigd. We hebben contracten met de lokale boswachters afgesloten die het dunningshout oogsten, dat PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes) is gecertificeerd en dus duurzaam wordt beheerd. Een dergelijke aanpak is heel belangrijk voor ons, omdat deze perfect aansluit bij de filosofie van Fertil: handelen in het belang van de natuur. Door onze grondstoffen te controleren kunnen we onze klanten bovendien een kwaliteit bieden die het hele jaar door constant is, iets dat lang niet altijd het geval is voor alle biologisch afbreekbare oplossingen op de markt."

Betere wortelontwikkeling
Het succes van de Fertilpot is óók te danken aan de agronomische voordelen die de pot biedt. "Het probleem met plastic potten is dat de wortelontwikkeling van planten daarin eigenlijk nooit optimaal kan zijn. De wortels groeien en vertakken wel een beetje, maar krullen zich op de bodem van de pot 'in een knotje' en komen daarna uit de pot, waardoor de plant uiteindelijk verzwakt en kwetsbaarder wordt. Het overzetten van de plant van pot naar veld wordt op deze manier een delicatere handeling, met enkele onvermijdelijke verliezen tot gevolg. Met de Fertilpot kan een plant het wortelstelsel veel natuurlijker ontwikkelen. Wanneer een wortel de rand van de pot bereikt, stopt deze en begint deze zich te vertakken. Het wortelstelsel is zo sterker, de plant groeit beter en de kwaliteit van het fruit is groter." 

© Nurfruits

Besparen
Omdat telers allemaal voortdurend efficiënter en sneller willen kunnen werken en goede arbeidskrachten steeds schaarser worden, lijkt de Fertilpot ook in die zin een oplossing. "Een duidelijk verschil met de planten in een plastic pot is dat we planten in een Fertilpot direct kunnen overbrengen naar het veld. Dankzij het afbraakproces zal de Fertilpot bovendien dienen als tijdelijke voedingsbron voor de planten. Dit is een groot voordeel, omdat we geen plastic potten hoeven te gebruiken, te verzamelen en te recyclen, een systeem dat voor telers altijd een complexe last vormt. De Fertilpot lijkt een vrij eenvoudige oplossing voor dit probleem. Omdat het wortelstelsel van planten in de Fertipot sterker is, winnen onze klanten bovendien teelttijd, iets dat met plastic potten gewoonweg niet mogelijk is." 


Lafond-kwekerijen

De Fertilpot: minder 'overgangen' en een hoger slagingspercentage
In plaats van planten eerst uit hun potten te moeten halen, kunnen ze dankzij de Fertilpot direct in de grond worden gezet. Dit voorkomt een aantal onnodige 'overgangen' die de plant kunnen beschadigen of vernietigen, bijzonder belangrijke voordelen voor sommige gewassen. "We denken dat de Fertilpot gebruiken met name voor groente- en fruitgewassen interessant is. Een aantal van onze klanten kweken hun groenten in de Fertilpot en planten vervolgens hun geënte planten in de vollegrond, iets dat buitengewone resultaten oplevert, vooral voor bijvoorbeeld de zeer kwetsbare cucurbitaceae. Het gebeurt regelmatig dat de cucurbitaceae sterft wanneer deze uit de pot wordt gehaald, omdat de wortels zijn beschadigd. Deze en andere 'overgangen' veroorzaken bij de plant ook veel stress. De Fertilpot biedt een oplossing voor dit probleem door het wortelstelsel te versterken en het eerst moeten verwijderen van planten uit hun potten vóórdat deze in de grond worden geplaatst te voorkomen."


© Nurfruits

Langere plantperioden, meer flexibiliteit en minder afval
Een ander interessant voordeel van de Fertilpot is dat deze de mogelijkheid biedt om het hele jaar door te planten. "Normaal gesproken zou de kans op succes bij het planten enkel optimaal zijn in het najaar. De planten die in een Fertilpot worden gekweekt, hebben echter een sterker wortelstelsel en zijn beter bestand tegen allerlei weersomstandigheden en ziekten. De telers kunnen met een Fertilpot de plantperioden dus verlengen. Dit zorgt voor meer flexibiliteit binnen hun organisatie en bij de verdeling van de arbeid over het seizoen."

Ten slotte lijkt de Fertilpot in vele opzichten een interessante oplossing, omdat deze de rentabiliteit en de productiviteit van degenen die de pot al gebruiken, helpt verhogen. De Fertilpot kan binnen meerdere sectoren worden ingezet, van de AGF-sector tot de wijn- en tuinbouwsector en zelfs bij de teelt van medicinale cannabis, suikerriet, exotisch fruit, cacao en thee. "Een ander belangrijk voordeel voor wie de ecologische voetafdruk wil verbeteren, is het feit dat dat de Fertilpot de hoeveelheid plastic afval vermindert. Dit alles draagt gegarandeerd bij tot het ontwikkelen van een beter bedrijfsimago en zijn natuurlijk uitstekende redenen om de Fertilpot te gaan gebruiken!"

Voor meer informatie:
Francis Paon
Fertil
Tel. : +33 (0)6 71 70 69 70   
[email protected] 
www.fertil.fr 

Publicatiedatum: