"Na de eerste aankomsten in week 44 komt het Griekse aardbeienseizoen nu geleidelijk op gang," vertelt Theo Hatzivassiliadis, directe importeur en directeur van Hans Kuffer Fruchthandel, gevestigd op de groothandelsmarkt in München. "Het aanbod is aan het begin van het seizoen nog relatief schaars, maar de vraag neemt gestaag toe, niet in de laatste plaats omdat de volumedruk vanuit Nederland en België nu merkbaar afneemt. Normaal gesproken heeft Griekenland vroeg in het seizoen ook directe concurrentie van Egypte, maar daar is in ieder geval in München momenteel nog niks van te merken."

De Griekse aardbeien zijn over het algemeen tussen november en juni verkrijgbaar en worden niet alleen naar Duitsland, maar ook naar Groot-Brittannië en Centraal-Europa geëxporteerd. "Er werd dit jaar aanzienlijk meer geteeld, maar tegelijkertijd kampten de telers vorig jaar al met een tekort aan oogstmedewerkers, waardoor veel percelen helemaal niet geoogst konden worden. De areaaltoename dit jaar, gecombineerd met het tekort aan oogstmedewerkers, zou wel eens problematisch kunnen worden", schetst Theo de huidige situatie.


Griekse aardbeien van het ras Samaris. De groothandelsprijzen zouden aan het begin van het seizoen ongeveer op hetzelfde niveau moeten liggen als vorig jaar.

Fortuna en Victory
"Voor de exportsector is de eerste helft van het seizoen met afstand het belangrijkst," vervolgt de directe importeur. "Tot en met maart kunnen we meestal veel aardbeien verplaatsen, daarna komt het Duitse aardbeienseizoen geleidelijk op gang en wordt er over het algemeen de voorkeur gegeven aan dit lokale aanbod."

In het teeltgebied Manolada (Peloponnes) worden weliswaar veel rassen geteeld, maar Fortuna en Victory zijn volgens Theo het meest geschikt voor export naar het buitenland. "Men begint traditioneel met het vroege ras Fortuna, vanaf december/januari komt daar vervolgens het hoofdras Victory bij. Vooral het laatstgenoemde ras is zeer goed houdbaar en heeft bovendien grote aardbeien die mooi van kleur zijn."

Concrete prognoses over de totale oogst zijn momenteel moeilijk te maken. "Het weer was in de afgelopen weken en maanden optimaal voor de aardbeienteelt met temperaturen binnen normale grenzen. Momenteel ziet de oogst er zeer goed uit en in zoverre zien wij het komende seizoen met vertrouwen tegemoet."

Voor meer informatie:
Theo Hatzivassiliadis 
HANS KUFFER Fruchthandel GmbH
D-Großmarkthalle München, Duitsland
Tel: +49 0162 2923477
th@kuffer24.de 
www.kuffer24.de