Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kunstmatige fotosynthese tien keer efficiënter dan fossiele brandstoffen?

Ondanks verwoede pogingen om het anders te doen, blijft de wereld afhankelijk van fossiele brandstoffen. Kan kunstmatige fotosynthese uitkomst bieden? Niet direct, maar de technologie is veelbelovend, zo valt te lezen in een verhaal bij Scientias.

We moeten van onze fossiele brandstoffen af, zoveel is duidelijk. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “De grootste uitdaging is dat zelfs de natuur geen oplossing heeft voor de grote hoeveelheid energie die we verbruiken”, zegt scheikundige Wenbin Lin van de University of Chicago. Ook de vernuftige fotosynthese is niet goed genoeg, zegt hij. “We moeten het beter doen dan de natuur en dat is eng.”

Tien keer zo productief
Een mogelijke oplossing die wetenschappers al enige tijd onderzoeken is kunstmatige fotosynthese. Daarbij wordt het systeem dat planten gebruiken voor hun energievoorziening zo aangepast dat we er onze eigen soorten brandstof van kunnen maken. Maar de chemische uitrusting van een enkel blad is ongelooflijk complex en bepaald niet makkelijk te veranderen voor onze eigen doeleinden.
Toch is het onderzoekers gelukt om iets dergelijks voor elkaar te krijgen.

Ze zijn erin geslaagd om een nieuw innovatief systeem te ontwikkelen voor kunstmatige fotosynthese dat tien keer zo productief is als eerdere kunstmatige systemen. In tegenstelling tot de normale fotosynthese waarbij planten CO2 omzetten in glucose met behulp van zonlicht, kan de kunstmatige fotosynthese brandstoffen produceren zoals ethanol en methaan.

Lees hier het volledige artikel.

Publicatiedatum: