In de potplantenteelt in Nederland is de pepertrips (Thrips parvispinus) inmiddels al een bekende, maar in Spanje wordt deze trips met regelmaat ook in groentegewassen als komkommer en paprika aangetroffen. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat deze invasieve trips ook in Nederland in deze teelten op gaat duiken, voorspelt Koppert.


Links mannelijke pepertrips, rechts vrouwelijke pepertrips
(bron: WUR) 

Pepertrips is net zoals Californische trips erg moeilijk te bestrijden en zorgt voor grote schade, zoals te zien is op de foto’s hieronder. Het vrouwtje van de pepertrips heeft een gepunt donker achterlijf en bruine schouders en kop. Het mannetje van de pepertrips is veel kleiner en geel met zwarte vleugels (zie foto’s hierboven). Echter met het blote oog of een loep is het erg lastig om het vrouwtje te onderscheiden van Californische trips.


Schade paprika. Foto: Koppert

Om ervoor te zorgen dat telers tijdig actie kunt ondernemen tegen deze trips en dit goed kunt inpassen in hun bestaande IPM-systeem, is het belangrijk om te weten met welke trips zij precies te maken hebt. Zo kunnen zij bepalen met welke frequentie en hoeveelheid roofmijten en insectparasitaire aaltjes ingezet moeten worden. "Wees daarom alert," adviseert Koppert. Telers worden opgeroepen bij twijfel een monster op te sturen naar Koppert om deze te laten determineren.

Schade paprikablad. Foto: Koppert

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
info@koppert.com
www.koppert.com